Deze drie dingen kunnen de kans op dementie verkleinen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoek: deze drie dingen kun je doen om de kans op dementie te verkleinen

Het is lastig om te voorspellen of je dementie krijgt. Uit nieuw onderzoek is wel gebleken dat je bepaalde dingen kunt doen om het risico op de ouderdomsziekte te verkleinen. En het zijn misschien dingen die je al dagelijks of wekelijks doet.

Nieuw onderzoek

In het Verenigd Koninkrijk is een grootschalig onderzoek gedaan, onder maar liefst 501376 mensen. Tijdens deze studie, die elf jaar duurde, moesten mensen zelf hun fysieke en mentale activiteiten bijhouden. Hoe vaak bezoeken ze vrienden, wat is hun opleidingsniveau, hoe vaak lopen ze de trap op, hoe gaan ze naar het werk en meer. Uit dit onderzoek bleek dat het doen van bepaalde activiteiten, zowel fysiek als mentaal, het risico op dementie verkleinen.

Uit het onderzoek bleek dat de kans 35 procent lager is als ze regelmatig sporten. Mensen die regelmatig huishoudelijke klusjes doen, hebben 21 procent minder risico en mensen die dagelijks hun familie en vrienden bezoeken hebben 15 procent minder kans.

Factoren die dementie beïnvloeden niet altijd binnen controle

Toch is het wel belangrijk om een kanttekening te plaatsen bij deze onderzoeksuitslagen. Bij dementie spelen namelijk veel meer factoren een rol, die niet altijd te controleren zijn. Denk bijvoorbeeld aan ouder worden, erfelijkheid en andere aandoeningen. Ook zeggen de onderzoekers dat de uitkomsten een correlatie zijn en niet zozeer een directe link. Een beperking in dit onderzoek is namelijk dat mensen zelf hun fysieke en mentale activiteiten noteren. Hiermee loop je dus het risico dat mensen activiteiten vergeten of niet goed noteren.

Houd je lichaam en geest in beweging

Het is altijd goed om in beweging te zijn, ook als het niet gaat om het risico op dementie te verkleinen. Beweging verbetert je algehele gezondheid. Zo heeft dertig minuten wandelen al tal van gezondheidsvoordelen. Huishoudelijke klusjes zijn zowel fysiek als mentaal goed voor je. Een bezoekje aan een geliefde is een sociale activiteit die je mentaal heel erg stimuleert. Gelukkig ben je nooit te oud om dit te veranderen. En je kunt klein beginnen, met een korte wandeling of een extra bezoekje aan een familielid, vriendin of de buurvrouw. De onderzoekers geven aan dat deze dingen ook kunnen helpen als je al last hebt van geheugenproblemen. Ook dan kan de progressie van dementie geremd worden, als je je brein blijft stimuleren. Niet zo gek dus, dat puzzels gebruikt worden bij alzheimerpatiënten.

Merk je dat je geheugen achteruitgaat? Dan is het altijd verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Zij kunnen je adviseren hoe je hier het best mee om kunt gaan en helpen bij een eventuele behandeling.

Bron | Huffpost

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden