Margriet logo
coronazelftest neus en keel Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gezondheid

Onderzoek: coronazelftest in je neus én keel is betrouwbaarder

Het gebruiken van een coronazelftest in de neus én keel is het meest betrouwbaar, blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Sinds de opkomst van omikronvariant was de zelftest een stuk minder nauwkeurig.

Het onderzoek, dat werd uitgevoerd door een aantal Nederlandse ziekenhuizen, GGD’s, bloedbank Sanquin en het RIVM, toont aan dat zelftesten minder betrouwbaar waren toen de omikronvariant dominant werd.

Coronazelftest in neus en keel

Eerder ontstond al verwarring, omdat sommige mensen een negatieve uitslag kregen bij een test in de neus, maar een positieve uitslag na een test in de keel. Onderzoekers van UMC Utrecht vroegen 6.500 bezoekers van GGD-testlocaties om naast de PCR-test óók een zelftest te doen. Daarvoor gebruikten ze drie veelgebruikte coronazelftests: Flowflex, MPBio en Clinitest. Uit het onderzoek blijkt dat de betrouwbaarheid van de zelftests omhoogschoot door het wattenstaafje niet alleen in de neus, maar ook in de keel te gebruiken. Waarschijnlijk is de coronazelftest bij de omikronvariant minder betrouwbaar, omdat er minder virusdeeltjes in de neus en meer in de keel zitten. Ook door veranderingen in het viruseiwit werkt de test mogelijk minder goed. Een andere verklaring is dat mensen door vaccinaties en eerdere besmettingen meer immuun zijn geworden.

Nog niet geschikt voor de keel

Moet je een zelftest nu altijd in de neus én keel gebruiken? Nee, dat adviseren de onderzoekers (nog) niet. Daarvoor moeten testfabrikanten eerst onderzoeken of het veilig is en hoe je dat op de juiste manier doet. Bovendien moeten de zelftesten dan ook voor gebruik in de keel geregistreerd worden. Volgens de onderzoekers is de zelftest nog steeds betrouwbaar genoeg. Bij mensen met veel virusdeeltjes in de luchtwegen geeft een zelftest in 85 tot 90 procent van de gevallen gewoon de juiste uitslag.

Bron: Trouw

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden