Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Gezondheid

Onderzoek: ‘Slechts één op de duizend coronabesmettingen vindt buiten plaats’

onderzoek-slechts-een-op-de-duizend-coronabesmettingen-vindt-buiten-plaats.jpg

Slechts één op de duizend van alle coronabesmettingen vindt buiten plaats. Dat betekent dat maar 0,1 procent van iedereen met het coronavirus het opgelopen heeft door contact met iemand in de buitenlucht.

Tot die conclusie komt de Ierse gezondheidsdienst HPSC, die ruim 232.000 coronagevallen onder de loep nam.

Coronabesmettingen buiten

Bij slechts 262 van de 232.000 coronabesmettingen die de wetenschappers onderzochten, konden ze vaststellen dat ze (vermoedelijk) buiten hadden plaatsgevonden. En als mensen corona opliepen in de buitenlucht, was dat soms bij een kleine uitbraak, laat dit onderzoek zien. Een zogenoemde ‘superverspreider’ besmette dan meerdere mensen die samenkwamen, bijvoorbeeld om samen te klussen, sporten of op een bouwplaats.

Lees ook:
Fijn vooruitzicht: ‘Kabinet wil terrassen en winkels op 21 april openen’

Uitzonderingen

Omdat het slechts om 262 besmettingen gaat die buiten plaatsvonden op de ruim 230 duizend die ze onderzocht hebben, zegt de onderzoeksdienst dat het echt gaat om uitzonderingen. Over het algemeen ben je veel veiliger wanneer je buiten bent, zegt deze studie. Het virus verwaait daar veel sneller dan binnenshuis – waar volgens eerdere internationale studies de meeste besmettingen plaatsvinden.

Regels blijven volgen

De uitkomst van deze nieuwe studie geeft wederom wat hoop voor de komende, warmere maanden. Mensen gaan in de lente en zomer bij mooi weer meer naar buiten, in plaats van binnen samen te komen waar de kans op coronabesmettingen hoger is. Toch benadrukt HPSC dat het hier gaat om een schatting. Het is niet altijd goed vast te stellen waar iemand het virus opgelopen heeft, dus zou het aantal hoger kunnen liggen. Oók buiten blijft het dus belangrijk de coronaregels op te volgen.

Bron | AD
Beeld | Getty Images

Margriet Extra: Groen & Duurzaam ligt in de winkel! In deze special lees je alles over de laatste tuintrends (speciaal voor mensen zonder groene vingers), kun je buitenkijken bij een B&B met brocante tuin, vind je een uitneembaar boekje over groen, en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant