Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Experiment met chips en appels onthult opvallend detail over ons geheugen

zak-chips-margriet.jpg

Door ons ruimtelijk geheugen onthouden wij makkelijk waar we dingen gelaten hebben. Bijvoorbeeld dat de koekjes in de trommel liggen en de zak chips in de la eronder. Maar uit onderzoek blijkt dat onze hersens deze informatie niet willekeurig opslaan. Zo onthoud jij waarschijnlijk een stuk beter waar je een zak chips hebt liggen dan waar je die komkommer verstopt hebt.

Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat je zeker niet de enige bent.

Geheugen-experiment

De onderzoekers voerden een experiment uit waarbij 512 willekeurige proefpersonen in een kamer met een aantal voedingsmiddelen werden gezet. Deze moesten ze vervolgens proeven. Daarna werden ze uit de kamer begeleid. Vervolgens moesten ze aangeven waar de verschillende soorten voedingsmiddelen zich precies bevonden. Zoals chips, appels, chocoladebrownies en komkommers.

Wat bleek? De proefpersonen veel beter waren in het terugvinden van calorierijk eten. Ze waren hierin 27 procent accurater dan wanneer ze caloriearm voedsel moesten terugvinden. Ook wanneer de proefpersonen alleen aan het eten roken, waren ze een stuk beter in het terugvinden van calorierijk voedsel.

Voorouders

Dat onze hersenen zo’n duidelijke voorkeur hebben voor calorierijk voedsel, is te verklaren door onze voorouders. Het vinden van calorierijk voedsel was voor jagers-verzamelaars een stuk lastiger. Door het terugvinden van energierijke voedselbronnen werden de overlevingskansen een stuk groter. Volgens Rachelle de Vries, een van de onderzoekers, kloppen onze hersenen niet helemaal bij onze huidige voedselrijke omgeving. Calorierijk eten is niet meer zo schaars als vroeger en vaak zelfs goedkoper dan caloriearm eten.

Gezond eten makkelijker maken

Ons ruimtelijk geheugen heeft dus een voorkeur voor calorierijk voedsel. De wetenschappers willen de invloed hiervan op mensen in een moderne voedselomgeving verder onderzoeken. “Dit kan leiden tot nieuwe inzichten over hoe we ons kunnen beschermen tegen de mogelijk negatieve effecten van ons moderne eetgedrag”, legt De Vries uit. De onderzoekers hopen dat de studie kan helpen bij het onderzoeken van de instelling van het brein en gezonder eten makkelijker kunnen maken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Scientias, Wageningen Universiteit
Beeld | iStock

Margriet 48

Margriet 48 ligt nu in de winkel! Met deze week: gezond & fit de winter in, zo herken je online oplichting, lekkere & voedzame ontbijtjes en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant