Onderzoek: cafeïne in bloed heeft mogelijk invloed op ontwikkeling lichaamsvet en diabetes
Nieuw onderzoek laat zien dat het cafeïnegehalte in je bloed mogelijk invloed heeft op je lichaamsvet. Dit is een belangrijke risicofactor bij het ontwikkelen van diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Dit wil je erover weten.
Verschillende onderzoeksteams zijn een stap verder gekomen in het onderzoek naar het verband tussen het cafeïnegehalte, je BMI en het risico op diabetes type 2. Er werd gekeken naar de rol van twee veelvoorkomende genetische varianten van CYP1A2- en AHR-genen van zo’n tienduizend deelnemers. Deze specifieke genen vertragen de stofwisseling van cafeïne, wat betekent dat de deelnemers minder koffie nodig hebben voor een verhoogd cafeïnegehalte in hun bloed, dan personen die cafeïne sneller verwerken. “De resultaten van de studie tonen aan dat een hoger cafeïnegehalte in het bloed in verband staat met een lager gewicht (BMI) en minder lichaamsvet. Verder werd een hoger cafeïnegehalte in het bloed ook in verband gebracht met een lager risico op diabetes type 2,” schrijven de onderzoekers in het rapport, gepubliceerd in BJM Medicine.
Er kwamen geen sterke verbanden naar voren tussen het hogere cafeïnegehalte in het bloed en het risico op een van de bestudeerde uitkomsten van hart- en vaatziekten. De onderzoekers erkennen verschillende beperkingen van hun bevindingen, maar van cafeïne is bekend dat het de stofwisseling stimuleert, de vetverbranding verhoogt en de eetlust vermindert, leggen ze uit.
Eerdere studies
Eerdere studies toonden al een verband aan tussen het drinken van meer koffie in combinatie met een betere gezondheid van het hart en een lagere vetmassa. Dit onderzoek voegt daar nog meer aan toe. De onderzoekers benadrukken dat het belangrijk is om ook de negatieve effecten van koffie in gedachten te houden. Drink koffie met mate, is daarom het advies. “Kleine kortetermijnproeven hebben aangetoond dat de inname van cafeïne resulteert in gewichts- en vetmassavermindering, maar de langetermijneffecten van de inname van cafeïne zijn onbekend,” schrijven de onderzoekers. Het team denkt dat het verband te maken kan hebben met de manier waarop cafeïne het lichaamsvet op een snelle manier kan omzetten in energie. Dit speelt een belangrijke rol spelen in de algemene stofwisseling.
Meer onderzoek nodig
Er zal meer onderzoek nodig zijn om oorzaak en gevolg te bevestigen. Hoewel het om grote steekproef ging, is het nog steeds mogelijk dat er andere factoren in het spel zijn die in deze studie niet zijn meegenomen. “Gezien de uitgebreide inname van cafeïne wereldwijd, kunnen zelfs de kleine metabolische effecten ervan belangrijke gevolgen voor de gezondheid hebben,” aldus de onderzoekers.