Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Onderzoekers krijgen inzicht in mogelijk nieuwe oplossing voor diabetes type 1

onderzoek-alvleesklierkanker.jpg

In Nederland lijden zo’n 100.000 mensen aan diabetes type 1, een aandoening die zich meestal ontwikkelt in de kindertijd. Het eigen lichaam valt bij deze patiënten de bètacellen aan die verantwoordelijk zijn voor het produceren van insuline.

Patiënten moeten daarom dagelijks insuline spuiten, om hun bloedsuiker onder controle te houden.

Onderzoek Leidsch Medisch Centrum

Wanneer het bloedsuikerniveau lange tijd te hoog is, kan dit leiden tot allerlei complicaties: van blindheid tot amputaties en nierfalen.

Een team van het Leids Medisch Centrum doet onderzoek naar deze bètacellen. Dit doen ze in samenwerking met stichting Don en het Diabetes Fonds. Middels dit onderzoek hopen ze een oplossing te vinden voor diabetes type 1.

Veranderende cellen

“Eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat bètacellen onder bepaalde omstandigheden van identiteit kunnen veranderen”, legt hoofdonderzoekster dr. Françoise Carlotti uit. “We willen onderzoeken of er een manier is voor de bètacellen om de aanval van het afweersysteem te overleven.”

Daarvoor moeten de onderzoekers eerst ontdekken hoe het kan dat de insuline producerende cellen veranderen tijdens de ontwikkeling van diabetes type 1. “Door zowel de oorzaken als de onderliggende mechanismen van deze verandering te onderzoeken, hopen we een manier te vinden om dit proces tegen te gaan of zelfs om te keren.”

Geen duidelijke oorzaak

Uiteindelijk zou het onderzoek kunnen leiden tot de ontwikkeling van nieuwe behandelstrategieën, waarbij de insulineproductie van bètacellen wordt hersteld en gezonde bètacellen behouden blijven. En dat is volgens Carlotti hard nodig.

“In tegenstelling tot type 2, waarbij overgewicht meestal een rol speelt, weten we bij type 1 niet goed wat de oorzaak is. Er is ook niks wat je kunt doen om diabetes type 1 te voorkomen.”

Genezing nog niet mogelijk

“En hoewel de ziekte met medicatie goed onder controle te houden is”, vervolgt Carolotti. “Is het nog steeds niet mogelijk om ervan te genezen. Uiteindelijk zou het onderzoek kunnen leiden tot de ontwikkeling van nieuwe behandelstrategieën voor diabetes type 1.

Hierbij zou de insulineproductie van bètacellen worden hersteld en gezonde bètacellen zouden behouden blijven. Daarom moeten we meer onderzoek doen om te begrijpen hoe de ziekte zich ontwikkelt.”

Lees ook
Zoveel Nederlanders krijgen dagelijks de diagnose diabetes (en dit is de oorzaak)

Beeld| iStock

Ook interessant