Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Onderzoek: ‘Coronavirus beschadigt belangrijkste ademspier aan bij ernstig zieke patiënten’

coronavirus-beschadigt-ademspier-bij-ernstig-zieke-patienten.jpg

Of iemand nu milde coronaklachten heeft of juist ernstig ziek is door het virus: bijna alle patiënten hebben ademhalingsproblemen zoals kortademigheid en pijn op de borst. Vaak zijn deze klachten aanhoudend, zelfs wanneer overige symptomen al verdwenen zijn. Hoe komt dat?

Nederlandse wetenschappers ontdekten dat het te maken heeft met een beschadiging van de belangrijkste ademspier. Dat blijkt uit een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Internal Medicine.

Beschadigde ademspier

Om uit te zoeken waarom ademhalingsproblemen zo veel voorkomen bij mensen met het coronavirus, bestudeerden onderzoekers van het Amsterdam UMC en het Radboudmc de belangrijkste ademspier: het middenrif. Ze vergeleken het middenrif van 26 coronapatiënten die na ernstige klachten overleden op de intensive care met acht overleden IC-patiënten die daar met een andere reden lagen. En wat bleek? Bij de patiënten besmet met het coronavirus was deze belangrijkste ademspier aanzienlijk beschadigd.

Middenrif

Ze vonden onder andere ontstekingsreacties en bindweefselvorming in het middenrif. Bij sommige van de overleden coronapatiënten zat het virus zelfs in de spiercellen. Die waren daardoor soms twintig keer groter dan normaal, en soms juist verschrompeld en veel kleiner dan bij mensen zonder COVID-19. De symptomen waren soms zo ernstig dat deze vergelijkbaar zijn met iemand in een vergevorderd stadium van een spierziekte. Deze beschadigingen van het middenrif kunnen volgens de onderzoekers dus wijzen op dat dit de oorzaak is van de kortademigheid. Ook zou het direct een reden kunnen zijn voor het vaak langzame herstel van coronapatiënten. De ademspier lijkt zich na schade namelijk maar moeilijk te herstellen, waardoor mensen na een besmetting met het coronavirus nog lang last kunnen hebben van ademhalingsproblemen.

Lees ook:
Twee coronavaccins gelabeld als ruim 90 procent effectief: wat betekent dat?

Duidelijkheid

Hoewel het onderzoek naar het effect van het coronavirus op de ademspier volgens hoofdonderzoeker Coen Ottenheijm nog in een vroeg stadium is, zou dit wel duidelijkheid kunnen geven. Uit diverse studies blijkt dat ex-coronapatiënten vaak nog maandenlang last hebben van kortademigheid, zonder dat daar duidelijke aanwijzingen voor waren. “Maar hun hartfunctie, bloedwaarden en longfoto’s vertonen geen afwijkingen meer”, zegt Ottenheijm tegen de NOS. Nu is volgens de onderzoekers dus duidelijk dat de zwakte van het middenrif de boosdoener kan zijn.

Meer onderzoek

Met vervolgonderzoek hopen de wetenschappers duidelijkheid te geven over of en in hoeverre de ademspier zich herstelt na het coronavirus. Ook willen ze nog kijken naar de mate waarin dezelfde klachten voorkomen bij patiënten die niet ernstig ziek zijn door het virus.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Amsterdam UMC, NOS
Beeld | Getty Images

Ook interessant