null Beeld

Onderzoek: ‘Behandeling met vitamine D verkleint kans op IC-opname coronapatiënten’

Een behandeling met een hoge dosering vitamine D zou ervoor kunnen zorgen dat coronapatiënten minder vaak op de intensive care terechtkomen. Dat is de voorzichtige maar hoopvolle conclusie van een nieuw, kleinschalig onderzoek.

In mei schreven we al over een onderzoek waaruit bleek dat een vitamine D-tekort de kans op ernstige coronaklachten vergroot. Ook overlijden meer mensen aan het coronavirus op plekken waar structureel een tekort aan deze vitamine is.

Vitamine D bij coronapatiënten

Zoals we al aangaven gaat het om een kleinschalig onderzoek: er deden 76 coronapatiënten in een Spaans ziekenhuis mee. Allemaal ontvingen ze de reguliere zorg voor coronapatiënten, maar vijftig van hen kregen daarnaast ook dagelijks een hoge dosering vitamine D toegediend. De andere 26 coronapatiënten vormden een zogenaamde controlegroep. Zij werden op dezelfde manier en door dezelfde verpleging behandeld, alleen kregen zij geen extra vitamine D.

Lees ook:

5x zó kun je aan je huid zien of je een vitamine D-tekort hebt

Minder intensive care-opnamen

Van de groep van vijftig testpersonen die vitamine D-supplementen kregen, hoefde slechts één persoon opgenomen te worden op de intensive care. Dat is 2 procent van het totale aantal patiënten in deze testgroep. Aanzienlijk lager dan bij de 26 patiënten die geen extra vitamine D kreeg. Bij die groep lag het het percentage intensive care-opnamen op 50 procent. Ook hebben alle coronapatiënten die het vitamine D-supplement kregen het coronavirus zonder heftige complicaties overleefd, terwijl twee van de 26 patiënten die in de controlegroep zaten wel overleden zijn door het virus.

Hoopvol

Een hoopvolle ontdekking, zeggen de onderzoekers in hun studie. Wel benadrukken ze dat er een uitgebreider onderzoek gedaan moet worden met een groter aantal proefpersonen om hun conclusie te bevestigen. Dat vitamine D een positieve rol speelt bij een virus zoals corona komt niet helemaal als een verrassing. Voldoende vitamine D beschermt je lichaam onder andere ook tegen de griep en andere infecties. Ook verkleint het de kans op astma, hart- en vaatziekten en tuberculose.

Bron | Science Direct, Mind Body Green

Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden