null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoek: ‘Antioxidanten verlagen risico op hartinfarct niet’

In tegenstelling tot wat regelmatig wordt beweerd, verlagen antioxidanten zoals vitamine A en E niet het risico op een hartinfarct. Dat blijkt uit een studie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) met zo’n 900.000 deelnemers.

Het slikken van vitaminesupplementen met antioxidanten

zal voor het risico op een hartaanval volgens de onderzoekers weinig verschil

maken. Andere gezondheidsvoordelen kunnen de antioxidanten mogelijk wél hebben.

Antioxidanten

Antioxidanten is eigenlijk een verzamelterm voor allerlei verschillende voedingsstoffen. Denk aan vitamine E en C, maar ook aan zink of seleen. Ook bioactieve stoffen zoals flavonoïden en betacaroteen, die je vooral vindt in fruit en groente, vallen onder de antioxidanten. Die stoffen beschermen je lichaam tegen zogenoemde vrije radicalen. Dat zijn schadelijke stoffen in je lichaam, die mogelijk schade aan onze cellen en het DNA veroorzaken. Het idee is dat antioxidanten die vrije radicalen vangen, en zo de kans op schade beperken. Zo zouden antioxidanten je lichaam beschermen tegen onder andere hart- en vaatziekten, kanker en schade aan het zenuwstelsel.

Invloed antioxidanten op hartinfarct

Maar over de invloed van antioxidanten op het risico van coronaire hartziekten, was volgens de wetenschappers van het LUMC nog veel onduidelijkheid. Coronaire hartziekten ontstaan meestal door verkalking van slagaderen, waardoor bijvoorbeeld een hartinfarct kan ontstaan. Daar komt volgens deze onderzoekers nu verandering in. Uit hun studie onder 900.000 Europeanen en Amerikanen blijkt namelijk sterk bewijs dat antioxidanten geen positief effect hebben op het risico op een hartinfarct.

Vergelijking

Tot die conclusie kwamen de specialisten van het LUMC door de genetisch bepaalde antioxidantenniveaus van gezonde personen te vergelijken met die van hartinfarctpatiënten. Hierin waren geen aanzienlijke verschillen te zien, blijkt uit de resultaten die zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk blad Journal of the American College of Cardiology. Hoe het zit met de vermeende effecten van antioxidanten op andere hart- en vaatziekten en ouderdomsaandoeningen willen de wetenschappers in een vervolgonderzoek nog vaststellen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | LUMC

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 02 ligt nu in de winkel! In dit nummer een interview met Loretta Schrijver, lekker fit het nieuwe jaar in (met weekplan), winterpastels en wol en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden