null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Onderzoek: antibiotica verhogen risico op hartaanval en beroerte bij vrouwen

Antibiotica werken heel goed tegen infecties die worden veroorzaakt door bacteriën. Ze doden deze bacteriën of remmen hun groei. Langdurig gebruik kan er echter voor zorgen dat je resistent wordt. Bovendien blijkt uit nieuw onderzoek dat antibiotica ook andere nadelen voor je gezondheid hebben.

Het Amerikaanse onderzoek is deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad European Heart Journal. Hieruit blijkt dat langdurig gebruik van antibiotica bij vrouwen kan leiden tot een verhoogd risico op een hartaanval of beroerte.

Grootschalig onderzoek

Wetenschappers van het Tulane University Obesity Research Center in het New Orleans kwamen tot deze conclusie. Ze analyseerden hiervoor het antibioticagebruik van 36.429 vrouwen van zestig jaar en ouder. Vervolgens verdeelden de onderzoekers de vrouwen in vier groepen. De eerste groep had nog nooit antibiotica gebruikt, de tweede groep wel, maar minder dan 15 dagen. De derde groep had 15 dagen tot 2 maanden antibiotica gebruikt en de laatste langer dan 2 maanden. Ook werd de vrouwen gevraagd in welke leeftijdsperiode ze de medicijnen hadden gebruikt. Alle vrouwen moesten vervolgens om de twee jaar vragenlijsten invullen over hun gezondheid. In de acht jaar na de start van het onderzoek hadden 1.056 deelnemers last gekregen van hart- en vaatziekten.

Artikelen van Margriet.nl in je mailbox ontvangen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Disbalans in de darmen

Vrouwen die langdurig antibiotica slikken vanaf zestig jaar of ouder, hebben 32% meer kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Dat bleek uit de analyse waarin zij werden vergeleken met vrouwen van dezelfde leeftijd die deze medicatie nog nooit hadden gebruikt. Vrouwen die tussen hun 40ste en 59ste levensjaar antibiotica slikken, lopen 28% meer risico. Antibiotica verstoren de balans tussen goede en slechte bacteriën in de darmen. Dat verklaart volgens de onderzoekers het nadelige effect van deze medicatie. “Eerdere studies toonden al aan dat onze darmgezondheid een belangrijke invloed heeft op ontsteking en vernauwing van de bloedvaten, beroerte en hartziekten,” vertelt hoofdonderzoeker Lu Qi,

Kleine kanttekening

De meeste vrouwen uit het onderzoek slikten de antibiotica voor aandoeningen als luchtweginfecties, urineweginfecties en gebitsproblemen. Onderzoeker Qi benadrukt dat het onderzoek niet kan uitsluiten dat de hart- en vaatziekten die de vrouwen hadden, aan deze aandoeningen kunnen worden gewijd. “Het is moeilijk om het effect van het antibioticum op hart- en vaatziekten te onderscheiden van het effect van de ziekte waarvoor het medicijn werd genomen,” legt hij uit aan dagblad The New York Times. Toch acht hij die kans onwaarschijnlijk: “Het verhoogde risico is bij alle ziekten gelijk. Dat wijst er eerder op dat de antibiotica de oorzaak zijn. En niet al die verschillende ziekten die ermee worden bestreden.”

Lees ook

Moeten we ons zorgen maken om antibiotica-resistentie?

Bronnen| ScienceDaily, The New York Times

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden