Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Onderzoek: ‘Een brandschoon huis vergroot de kans op overgewicht bij kinderen’

schoonmaakmiddelen-overgewicht-kinderen.jpg

Als je thuis elke week flink met allesreiniger in de weer gaat, kan dat ertoe bijdragen dat je kind overgewicht krijgt. Dat is in een notendop de uitkomst van een Canadees onderzoek. Maar is deze conclusie terecht?

Voor het onderzoek werd de darmbacterie lachnospiraceae van 757 baby’s van drie tot vier maanden oud onderzocht. Een aantal jaren later werden ze gewogen.

Hoger BMI

Wat bleek? In huishoudens waar schoonmaakmiddelen en desinfecterende producten minstens één keer week werden gebruikt, droegen baby’s van van drie tot veer maanden twee keer zoveel van de darmbacterie in zich dan baby’s uit ‘minder schone’ huishoudens. Toen ze een paar jaar later werden gewogen, bleek dat hun BMI hoger was dan die van de kinderen die als baby níét regelmatig aan schoonmaak- en desinfecteermiddelen waren blootgesteld.

Allesreiniger grote boosdoener

Bij gezinnen waar thuis vaak met name allesreiniger werd gebruikt, constateerden de onderzoekers de hoogste doseringen lachnospiraceae. Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen kwamen er goed vanaf; bij het gebruik van die producten kon er geen link met overgewicht worden gevonden.

Kritiek op de studie

Producenten van schoonmaakmiddelen zijn niet blij met dit onderzoeksresultaat. Ze noemen het ‘sensationele claims’ en benadrukken dat bijvoorbeeld allesreiniger altijd met de nodige voorzichtigheid moet worden gebruikt. Bovendien kaarten ze aan dat de onderzoekers niet hebben gekeken naar de eetgewoonten van kinderen, die van essentieel belang kunnen zijn bij het ontwikkelen van overgewicht.

Overgewicht door ziekte

Er zal dus een vervolgstudie moeten komen om daadwerkelijk te kunnen constateren dat schoonmaakmiddelen van invloed zijn op de BMI van kinderen. Vooralsnog worden vooral erfelijke factoren, weinig beweging en overmatig eten als grootste oorzaken van overgewicht bij kinderen gezien. Ook kan overgewicht een gevolg zijn van ziekte, hormonale aandoeningen, groeistoornissen en medicijngebruik.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

 

Bron | Canadian Medical Association Journal
Beeld | iStock

Ook interessant