null Beeld

Onderzoek: ‘Afvallen op latere leeftijd halveert kans op vroegtijdig overlijden’

Obesitas vergroot de kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, sommige soorten kanker, en kan zorgen voor vroegtijdig overlijden. Gelukkig blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek dat het nooit te laat is om wat kilo’s kwijt te raken. Ook wanneer je op latere leeftijd pas begint met afvallen, kun je deze gezondheidsrisico’s nog grotendeels terugdraaien.

Mensen die erin slagen hun gewicht te verlagen van ‘obesitas’ naar ‘overgewicht’, zouden volgens onderzoek van de University of Boston de kans op vroegtijdig overlijden halveren.

Obesitas

Obesitas is wereldwijd een groot probleem: in 2016 waren er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meer dan 650 miljoen volwassenen met obesitas. Zij hadden een body mass index (BMI) van 30 of meer. Wanneer je obesitas hebt, heb je ernstig overgewicht. Zo’n ernstige vorm van overgewicht komt met de nodige gezondheidsrisico’s: een hogere kans op diabetes, een verhoogde bloeddruk en te hoog cholesterol. Daardoor neemt de kans op hart- en vaatziekten, zoals een hartaanval of beroerte toe. Mede om die redenen, ligt de kans op vroegtijdig overlijden een stuk hoger in deze groep.

Lees ook:

9 redenen waarom je óndanks je dieet toch geen gewicht kwijtraakt

Onderzoek

Gelukkig betekent dat níet dat dit niet meer te genezen is, blijkt uit dit nieuwe onderzoek. Voor deze studie hebben onderzoekers het gewicht van een groep van veertig- tot 74-jarigen geanalyseerd. Eerst vroegen zij hen naar hun gewicht tien jaar eerder, op middelbare leeftijd. Vervolgens werden de deelnemers gewogen, waarna een studie van tien jaar begon. Tijdens die tien jaar keken de onderzoekers naar gewicht, levensstijl en dieet. Op basis daarvan konden ze de kans op overlijden berekeken.

Vroegtijdig overlijden

En wat bleek? Bij de mensen die op middelbare leeftijd door afvallen hun BMI terug wisten te brengen van ‘obesitas’ (BMI hoger dan dertig) naar ‘overgewicht’ (een BMI van tussen de 25 en 29,9) was de kans om vroegtijdig te overlijden aanzienlijk gedaald. Zij hadden namelijk 54 procent minder kans om vroeg te overlijden dan de groep met mensen die nog obesitas had.

Schadelijke effecten obesitas

Deze resultaten laten zien dat de schadelijke gezondheidseffecten van obesitas dus nog in grote mate kunnen worden teruggedraaid. Door af te vallen nemen de risico's aanzienlijk af. De onderzoekers concluderen zelfs dat 3,2 procent van de vroegtijdige sterfgevallen voorkomen had kunnen worden door af te vallen. Ook op middelbare of latere leeftijd afvallen, blijkt volgens deze onderzoekers dus wel degelijk nuttig te zijn voor de gezondheid.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Medical News Today

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 37 ligt in de winkel! Met daarin favoriete zomerrituelen, tips om je gezondheid een boost te geven, een onderzoek naar leeftijdsdiscriminatie en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden