Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Onderzocht: vrouwen die de pil slikken zijn slechter in het herkennen van emoties

Dat het slikken van de pil invloed heeft op onze eigen emoties, wisten we al lang. Maar wist je ook dat dit anticonceptiemiddel invloed heeft op het herkennen van emoties van anderen?

Duits onderzoek heeft onlangs aangetoond dat vrouwen die aan de pil zijn slechter zijn in het inschatten van gezichtsuitdrukkingen dan vrouwen die niet aan de pil zijn.

Moeite met complexe emoties

De onderzoekers van de universiteit van Greifswald vergeleken de emotieherkenning van 42 vrouwen die de pil wel namen en 53 vrouwen die dat niet deden. De pilslikkers bleken tien procent slechter in het signaleren van emoties als verdriet en blijdschap. Vooral complexe emoties als trots en minachting vonden ze moeilijk te herkennen.

Geen verrassing

De conclusie komt niet heel onverwacht. Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat hormonale veranderingen kunnen zorgen voor verminderde emotieherkenning bij vrouwen. “Omdat de anticonceptiepil het oestrogeen- en progesteronniveau onderdrukt, is het logisch dat dit de emotieherkenning van vrouwen beïnvloedt”, aldus Alexenander Lischke van de universiteit van Greifswald.

Invloed op sociaal gedrag

Volgens Neurowetenschapper Estrella Montoya wordt het sociale en emotionele gedrag aangestuurd door natuurlijke hormoonschommelingen. “Wanner je de pil slikt, neem je die natuurlijke schommeling weg, dan kan dat uiteraard gevolgen hebben.” De wetenschapper doelt daarmee niet alleen op de mate waarin we emoties erkennen. Zo bleek eerder dat gebruik van de anticonceptiepil onder andere ook de partnerkeuze van vrouwen beïnvloedt.

Bron | News18

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden