Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Ondervoeding bij ouderen: wat kun je er tegen doen?

tips-bij-ondervoeding.png

Bij het woord ondervoeding denk je al snel aan hongerlijdende kinderen in door armoede en conflicten getroffen gebieden. Maar ook in Nederland komt ondervoeding voor, vooral bij zelfstandig wonende ouderen. Wat kun je doen om bijvoorbeeld je vader of moeder beter te laten eten? 

Help herinneren

Herinner hem of haar aan het eten. Bel bijvoorbeeld tegen etenstijd op. Zorg dat in de keuken een briefje hangt waarop stapsgewijs wordt uitgelegd hoe de maaltijd wordt bereid. Regelmaat, bijvoorbeeld drie keer per dag een maaltijd en drie keer iets tussendoor, is erg belangrijk.

Help bij het eten

Help eventueel bij het eten. Mensen met dementie begrijpen niet altijd waar het bestek voor dient. Wanneer je ze helpt de vork of lepel naar de mond te leiden, eten ze vaak automatisch zelf door.

Gezelligheid en gezelschap

Zorg voor gezelligheid en gezelschap. Een vrolijk gedekte tafel kan wonderen doen. En het is niet altijd mogelijk, maar laat ouderen als het even kan in gezelschap eten, dan eten ze vaak meer. Zet radio en tv uit, zodat ze zich op de maaltijd en eventuele tafelgenoten kunnen concentreren.

Verborgen calorieën

Zorg voor extra verborgen calorieën, zoals royaal roomboter op brood, dubbel beleg, extra jus, boter door de aardappelpuree, volle melkproducten en extra (opgeklopte) room door toetjes. Ook energierijke tussendoortjes, zoals kaas uit het vuistje en haring, helpen.

KnipselMeer weten over ondervoeding?

In Margriet 44 worden 15 vragen over ondervoeding beantwoord. Deze Margriet ligt vanaf vrijdag 24 oktober in de winkel of bestel ‘m online via Tijdschrift365.nl.

Ook interessant