Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Onderzoek: het onderdrukken van emoties is slecht voor je gezondheid

onderzoek-het-onderdrukken-van-emoties-is-slecht-voor-je-gezondheid.jpg

Niet iedereen vindt emoties uiten even makkelijk. We wonen in een samenleving waarin we gewend zijn snel vrolijk ‘gaat goed hoor!’ te roepen, wanneer we gevraagd worden hoe het met ons gaat. Toch kan het geen kwaad om die emoties af en toe wél te voelen (en uiten).

Het onderdrukken van emoties is namelijk slecht voor je gezondheid, blijkt uit een onderzoek uit het wetenschappelijke tijdschrift Psychosomatic Medicine.

Emoties uiten en verwerken

Iedereen gaat op zijn eigen manier om met verdrietige of boze gevoelens. Toch is niet iedere manier de juiste. Wanneer we onze emoties niet goed uiten of verwerken, kan dit een negatieve impact hebben op onze gezondheid. Niet alleen mentaal, maar ook fysiek. Voor het onderzoek werden honderd mensen onderzocht die allemaal recent hun partner hadden verloren. De wetenschappers keken naar de manier waarop de deelnemers hiermee omgingen, en wat voor gedrag ze vertoonden.

Kans op ontstekingen

Er werden bij de deelnemers ook bloedmonsters afgenomen. Hierdoor werd er een connectie gevonden tussen emoties en de kans op ontstekingen. Mensen die aangaven hun gevoelens vooral te vermijden of geen manier hadden om hun emoties te uiten, hadden aanzienlijk meer cytokinen in hun bloed. Dit stofje zorgt voor immuun- en ontstekingsreacties in het lichaam.

Negatieve gevolgen

Lichamelijke ontstekingen worden gelinkt aan allerlei aandoeningen, zoals bloed- en vaatziekten als beroertes en hartaanvallen. Het onderdrukken van emoties kan de kans hierop dus vergroten. Hoe verleidelijk het soms ook kan zijn om verdriet te negeren, laten deze resultaten zien dat het altijd beter is om je emoties wél te uiten en naar een manier te zoeken om ermee om te gaan.

Heftige emoties

“Ons onderzoek laat zien dat niet alle manieren waarop we omgaan met onze emoties even effectief zijn”, legt onderzoeker Richard Lopez uit. “Sterker nog, sommige tactieken werken averechts en hebben negatieve gevolgen. Dit gebeurt vooral wanneer het om hele heftige, intense emoties gaat, zoals rouw.” De volgende stap voor de wetenschappers is onderzoeken na hoe lang het opkroppen van emoties gevaarlijk wordt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Mindbodygreen.com
Beeld | iStock

Ook interessant