PREMIUM
Onder dit dekbed kun je volgens een slaapexpert het beste slapen
Dekbedden, je kunt ze inmiddels óveral kopen. Van goedkoop tot duur, van synthetisch tot dons en er zijn zelfs dekbedden van schapen- of zelfs alpacawol. Om nog maar niet te spreken over alle maten die er zijn. Alleen het lezen van de verschillende opties kan al keuzestress veroorzaken. En dat is nou net wat je niet kan gebruiken bij een goede nachtrust.
Daarom legt slaapexpert Alies Coster in dit blog de voor- en nadelen van de meest gebruikte dekbedden naast elkaar, zodat jij na het lezen van dit artikel een weloverwogen keuze kan maken voor het dekbed waardoor jij het beste slaapt.
Het juiste dekbed om goed te slapen
Als je goed wil slapen, moet je ervoor zorgen dat je lichaamstemperatuur goed wordt gereguleerd. Zo zakt je lichaamstemperatuur naarmate de nacht vordert, waardoor je in de diepe slaap terecht komt. Wil je dit proces niet verstoren, dan is het belangrijk dat je omgeving niet te warm is. Een goed dekbed houdt je warm genoeg om er comfortabel onder te liggen, maar koel genoeg om voldoende kwalitatieve diepe slaap te vergaren. Daarnaast is het handig als een dekbed je (transpiratie) vocht goed reguleert, je wil natuurlijk niet zwetend wakker worden.
De keuze is reuze
De keuze is reuze als het gaat om verschillende dekbedden, en soms zie je dan door de bomen het bos niet meer. De meeste mensen maken een keuze tussen een synthetisch, donzen en een wollen dekbed. In dit blog lees je de verschillende voor- en nadelen van de meest gekozen dekbedvullingen. Wil je meer lezen over de ideale grootte van een dekbed? En of je beter een dekbed kunt delen of juist beter zal slapen onder een eigen dekbed? Dat lees je hier.
Dekbed van dons
Wat is dons en wat zijn de voor- en nadelen van een donzen dekbed? Donsveren zitten op de borst van watervogels. Ze houden niet alleen de vogel warm, maar ook de eieren die ze uitbroeden. Het is een populair materiaal om dekbedden van te maken. Een donzen dekbed voelt namelijk lekker zacht aan en sluit fijn om je heen. Het voelt licht en luchtig, zelfs als het een dik dekbed is.
De kwaliteit verschilt per (donzen) dekbed, dus ook hoe goed je eronder zal slapen verschilt. Er is namelijk een kans dat de dons gemengd kan worden met andere vullingen. Sommige producenten noemen hun dekbed bijvoorbezwetebeld dons, terwijl het eigenlijk wordt gevuld met veertjes. Dit kan prikken en bovendien isoleert het dekbed daardoor minder goed. Let er bij de aanschaf van een donzen dekbed dus op dat je een (zo veel mogelijk) zuiveren donzen dekbed kiest. Hoe hoger het percentage dons, hoe beter de kwaliteit. Goede dekbedden van dons bestaan voor minimaal 90 procent uit echt, zacht dons.
Ganzendons
Binnen de categorie dons heb je nog de keuze tussen ganzendons, dit wordt meestal iets luxer aangeprezen. Deze dons is nóg lichter dan eendendons. Omdat de donsvlokken van een gans groter zijn dan die van een eend, zijn er minder donsvlokken nodig dan in een dekbed van eendendons. Daardoor slaap je onder een ontzettend licht dekbed. Een ander voordeel van de sterkere vlokken van het ganzendekbed, behoudt het langer zijn volume en daardoor gaat het dekbed langer mee. Vaak is een dekbed van ganzendons wel duurder dan een dekbed van eendendons.
Kies je dons bewust
Een kanttekening bij de aanschaf van een donzen dekbed is de diervriendelijkheid. Je wil natuurlijk niet dat door de aanschaf van jouw dekbed er vogels hebben moeten lijden. In 2009 kwam door een schokkende documentaire aan het licht dat veel donzen dekbedden gevuld is met dons dat van levende ganzen wordt geplukt. Het plukken van levende gans bezorgt het dier ernstige verwondingen, de gans kan zelfs verlamd raken door deze wanpraktijk. Een gemiddelde eend of gans wordt zo’n vijf keer levend geplukt, waarvan de laatste keer na de slacht. Dit wordt gedaan om zo een optimaal rendement te behalen, waardoor het dekbed goedkoper kan worden aangeprezen. Helaas gaat dit ten koste van de levenskwaliteit van de dieren.
Gelukkig zijn er ook ‘veiligere’ dekbedden. Van goede donzen dekbedden komt het dons van gecertificeerde bedrijven die hun vogels op diervriendelijke manier doden en naast het dons ook het vlees gebruiken. Zo is er geen sprake meer van dierenmishandeling en worden de dieren volledig gebruikt. Ook kan je ervoor kiezen om een dekbed aan te schaffen van natuurlijke vervangende materialen (bamboe, tencel, hennep of kokosvezel), synthetisch materiaal of van wol.
Lees ook: Is het verslavend om te slapen met oordopjes in? Dít zegt een slaapexpert
De voor- en nadelen van een wollen dekbed
Een wollen dekbed voelt zwaarder aan dan een donzen dekbed. Dit komt omdat dons veel lucht vasthoudt tussen de vlokken, terwijl wol dit niet doet. Het wordt vaak gekozen door mensen die ervan houden om het gewicht van het dekbed te voelen. Het vormt zich minder naar het lichaam dan een donzen dekbed en houdt daardoor een “opening”. Een wollen dekbed kan je zowel in de zomer als in de winter gebruiken. Wol is lekker warm, maar door de ventilerende eigenschap is het in de zomer niet té warm. Waar de kwaliteit van een donzen dekbed dus fluctuerend is, is de kwaliteit bij een wollendekbed over het algemeen vrij gelijkmatig.
Liever een synthetisch dekbed?
Een synthetisch dekbed is dikker en voelt zwaarder aan dan een donzen dekbed. Deze dekbedden vallen in de laagste prijscategorie en voor de productie van dit dekbed worden geen dierlijke materialen gebruikt. Een synthetisch dekbed is geschikt voor mensen die snel last hebben van allergieën of huisstofmijt. Een ander voordeel van synthetische dekbedden is dat deze gemakkelijk in de wasmachine kunnen en snel drogen, waardoor je het dekbed op dezelfde dag weer kan gebruiken. Een nadeel van een synthetisch dekbed is dat ze niet duurzaam zijn. Nieuwe polyester dekbedden worden namelijk gemaakt van aardolie, en plasticafval zorgt voor veel problemen. Wat betreft het nadeel van de duurzaamheid is er goed nieuws: Ook bij polyester dekbedden kun je kiezen voor gerecycled vulmateriaal. De kwaliteit hiervan blijkt niet onder te doen voor nieuwe polyester dekbedden.
Nog een tip om een goed polyester dekbed aan te schaffen is om er bij de aanschaf van een synthetisch dekbed op te letten dat het omhulsel van het dekbed (de tijk) gemaakt is van katoen. Wanneer de tijk is gemaakt van een polyester materiaal, reguleert het vocht minder goed en kan het daardoor zweterig aanvoelen.
Dus onder welk dekbed kun je het beste slapen?
Er zijn verschillende dekbedden. Beide hebben zo zijn unieke eigenschappen. Dons is het superieure vulmateriaal als het gaat om warmte-isolatie en vochtdoorlatendheid. Maar donzen dekbedden zijn duur en het productieproces van dons is omstreden. Een wollen dekbed is lekker warm en laat goed vocht door. Maar wol is wel (relatief) duur en zwaar, en het is een dierlijk product.
Synthetische dekbedden zijn goedkoper en je kunt ze goed wassen. Maar er is meer materiaal nodig om dezelfde warmte-isolatie te bereiken. Daardoor zijn ze dus zwaarder. En ze laten minder goed vocht door. En nog een nadeel: polyester is plastic en dus niet duurzaam. Gelukkig zijn er ook hiervoor duurzame alternatieven, zoals een polyester dekbed met gerecycled vulmateriaal. Wil je helemaal voor plantaardig gaan, kies dan een dekbed van bamboe, linnen, tencel of kokosvezel.
Over psycholoog en slaapexpert Alies Coster
Uitgerust, productief en energiek je dag door? Psycholoog en slaapexpert Alies Coster schrijft voor Margriet en is eigenaar van Sucsleep. Ze helpt anderen aan een fijne nachtrust, door middel van workshops en online trainingen. Via haar Instagrampagina inspireert zij je over slaap, rust en je mindset hierin. Plan een gratis kennismakingsgesprek in met slaapexpert Alies Coster, om te kijken of coaching iets is dat jou zou helpen.