Margriet logo
Positieve coronatest Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

OMT wil laatste coronamaatregelen schrappen: dit moet je erover weten

Testen bij klachten en in isolatie gaan bij een positieve test: als het aan het Outbreak Management Team (OMT) ligt, worden deze coronamaatregelen geschrapt. Het coronavirus heeft namelijk een endemische fase bereikt. Dat betekent dat het op dezelfde manier behandeld kan worden als bijvoorbeeld een griepvirus.

Als je op dit moment coronaklachten hebt, laat je je testen. Bij een positieve test is het advies om in isolatie te gaan, zodat je niemand anders kan besmetten met het virus. Toch vindt het OMT dat deze maatregelen in deze fase niet meer nodig zijn. De maatregelen moeten daarom gelijk gesteld worden aan de maatregelen die gelden voor andere luchtweginfecties. “Ook bij deze gelden immers hoest- en handhygiëne, en thuisblijven als men zich niet fit en ziek voelt,” laat het OMT weten aan NU.nl.

Niet meer testen

Testen op grote schaal is volgens het OMT niet meer nodig. Risicogroepen kunnen nog steeds een zelftest doen of via de huisarts een reguliere test regelen. De teststraten van de GGD’s zullen worden afgeschaald. Wel moeten ze altijd voorbereid zijn op een nieuwe uitbraak of een nieuwe coronavariant. Zorgmedewerkers hoeven in de meeste gevallen geen mond-neusmasker meer te dragen als ze binnen anderhalve meter van een patiënt komen. “Dat is in de huidige epidemiologische fase over het algemeen niet meer nodig.”

Risicogroepen

Toch is er nog steeds een groep die wel ernstig ziek kan worden van het coronavirus. Deze groep moet volgens het OMT rekening blijven houden met de maatregelen zoals ze nu zijn. Dat kan bijvoorbeeld door iemand met klachten op afstand te houden of, wanneer dat niet lukt, diegene een mondkapje te laten dragen.

Een mijlpaal

Het laten vallen van de coronamaatregelen is volgens het OMT een mijlpaal. “Wel gaat deze mijlpaal gepaard met onzekerheid en onvoorspelbaarheid van de ontwikkeling van nieuwe varianten en het beloop van de afweer,” schrijft het OMT in zijn 146ste advies. “Dit vraagt om zorgvuldige en goed afgestemde communicatie, en kan niet van de ene op de andere dag worden uitgevoerd.” Het schrappen van de coronamaatregelen is nog niet definitief en vooralsnog een advies. Het kabinet besluit uiteindelijk of de laatste regels ook daadwerkelijk komen te vervallen. Minister Ernst Kuipers heeft het advies donderdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Het is nog niet duidelijk wanneer de minister er een besluit over neemt.

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden