Omkeren van diabetes type 2 gebeurt vaker dan gedacht (en zo werkt het)
Kun je diabetes type 2 nog omkeren als je het eenmaal hebt? Daar zijn de meningen van deskundigen over verdeeld. Volgens nieuw onderzoek komt het tóch vaker voor dan gedacht.
We zetten de nieuwste inzichten op een rij.
Diabetes type 2 omkeren
Meer dan een miljoen Nederlanders hebben diabetes type 2, een chronische ziekte die ook wel suikerziekte wordt genoemd. Bij deze vorm van diabetes reageert je lijf niet meer goed op insuline, het hormoon dat je bloedsuikerspiegel regelt. Uiteindelijk neemt de hoeveelheid insuline in je lichaam af. Gevolg? De kans op complicaties, zoals hart- en vaatziekten en oogproblemen, neemt toe. Maar zover hoeft het niet te komen, blijkt uit nieuw onderzoek. Door verschillende leefstijlaanpassingen kun je diabetes type 2 omkeren. En dat gebeurt vaker dan gedacht. Kanttekening: het is moeilijk om te bepalen hoeveel mensen diabetes type 2 ontwikkelen voordat ze de omkeer maken, omdat veel mensen niet weten dat zij diabetes hebben.
Lees ook:
Déze symptomen kunnen wijzen op diabetes type 2 (en dit kun je doen)
Betere bloedsuikerspiegel
Schots onderzoek toont aan dat een op de twintig diabetespatiënten in Schotland remissie bereikt. Dat betekent niet dat ze geen diabetes type 2 meer hebben, maar dat hun bloedsuikers langere tijd normaal zijn, zonder dat ze medicijnen gebruiken. In het onderzoek werd gekeken naar het HbA1c-gehalte in het bloed van 162.316 personen boven de dertig. Het HbA1c-gehalte laat het gemiddelde van de bloedsuikerspiegel van de afgelopen weken zien. Een goed HbA1c-gehalte is lager dan 53 mmol/mol (7 procent). Bij 7.710 mensen konden ze op basis van hun HbA1c-gehalte zien dat hun ziekte in remissie was. De kans op remissie was groter bij mensen die wat ouder waren, gewicht waren verloren sinds de diagnose of geen voorgeschiedenis hadden met glucoseverlagende therapie of obesitas-chirurgie. Volgens de onderzoekers is het belangrijk om te achterhalen welke mensen met diabetes type 2 hun ziekte kunnen omkeren om zo voldoende ondersteuning en zorg te kunnen bieden.
Omkeren of genezen?
Of het omkeren van diabetes type 2 ook permanent is, weten de onderzoekers niet. Het omkeren van diabetes type 2 betekent dus niet dat je genezen bent. Sommige mensen hebben hierdoor geen insuline of medicijnen meer nodig. Wel moet je bij remissie nog steeds op controle komen bij een arts. Er is namelijk kans op een terugval, bijvoorbeeld door het aankomen in gewicht of andere gezondheidsklachten. Het verlagen of stabiliseren van je bloedsuikerspiegel doe je door genoeg te bewegen, gezond te eten en af te vallen. En dat heeft volgens het Diabetes Fonds alleen maar voordelen. Je voelt je daardoor beter en het verkleint de kans op complicaties.
Bron | Science Alert, Diabetes Fonds
Beeld | Getty Images