null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Omhoog én weer omlaag: wat is er aan de hand met de Nederlandse vaccinatiecijfers?

Er is heel wat te doen

rondom de vaccinatiecijfers in Nederland. Zondagmiddag steeg het aantal ineens

aanzienlijk door een nieuwe rekenmethode, maar maandagavond bleek dat er tóch

ruim 17 duizend prikken dubbel geteld zijn. Wat is er gaande?

En dan zijn de cijfers, volgens veel mensen, ook nog een stuk lager, dan ze eigenlijk zouden moeten zijn; in andere landen lopen ze aanzienlijk voor op Nederland.

Vaccineren in Nederland

De eerste vaccinaties zijn in Nederland op 6 januari gezet. Daarbij werd gestart met de zorgmedewerkers en ook de inwoners van verzorgingstehuizen en instellingen voor geestelijke gezondheidszorg zijn grotendeels al aan de beurt geweest. Ook de eerste 85-plussers hebben de coronaprik inmiddels ontvangen. Hoeveel mensen precies een prik gehad hebben, kun je sinds vorige week zien op het coronadashboard. Ook daar worden de vaccinatiecijfers nu weergegeven.

Lees ook:

Waarom we vanavond tijdens de persconferentie niet veel versoepelingen hoeven te verwachten

Verkeerde vaccinatiecijfers

Maar over of die vaccinatiecijfers op dat coronadashboard ook echt kloppen, zijn flink wat twijfels. In eerste instantie leken de cijfers veel te laag te zijn: vaccinaties, gezet in ziekenhuizen en instellingen voor langdurige zorg, kwamen te laat binnen, vond het ministerie van Volksgezondheid. Daarom schoot het aantal gezette prikken op het coronadashboard zondag ineens omhoog van 226.000 naar 346.000.

Schatting

Die grote toename kwam door een nieuwe rekenmethode, waarbij ze een schatting maken, gebaseerd op het aantal doses van het vaccin dat verspreid is, toen de vaccinatiecijfers werden vernieuwd. Op het dashboard staat daarover: "Dit getal is een rekenkundige aanname van hoeveel prikken in totaal zijn gezet. De GGD-cijfers worden gemeld door de GGD-GHOR. Voor de ziekenhuizen en langdurige zorginstellingen maakt het RIVM een schatting, door te kijken naar hoeveel vaccins er zijn bezorgd bij priklocaties."

Rekenfout

Maar ook dat klopte helaas weer niet: het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) kwam met kritiek. Zij gaven aan dat het aantal gevaccineerden helemaal niet te laag lag door een langzame rapportage, maar dat er simpelweg niet meer mensen gevaccineerd waren. Zij gaven dus aan dat er door de nieuwe rekenmethode juist teveel prikken gerapporteerd werden. En wat bleek? Na hertelling moesten er weer ruim 17.550 prikken van het totaal afgehaald worden. Die vaccins waren dubbel geteld bij de berekening van de meest recente cijfers.

Vaccinatiestrategie

Inmiddels zouden de vaccinatiecijfers op het coronadashboard moeten kloppen, maar veel mensen hebben daar nog steeds hun twijfels bij. Ook in de Tweede Kamer, waar later deze week een groot coronadebat plaats zal vinden. De vaccinatiestrategie is sowieso al veel partijen een doorn in het oog: Nederland begon als laatste land van Europa met prikken. Inmiddels zijn de plannen, door veranderde leveringen, ook weer aangepast, waardoor volgens velen het tempo te laag is.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Rijksoverheid, RTL Nieuws, Volkskrant, ANP

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden