null Beeld

Om déze vier redenen is het zo moeilijk om je gezicht niet aan te raken

Je hebt het inmiddels vast ook al heel wat keren gehoord: je moet je gezicht zo weinig mogelijk aanraken, om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Maar dat blijkt lastiger te zijn dan je misschien zou denken. Waarom raken we ons gezicht eigenlijk zo vaak aan?

En hoe veel keer per dag raken we gemiddeld ons gezicht eigenlijk aan?

Vier redenen

Hoogleraar gedragswetenschappen Arie Dijkstra van de Rijksuniversiteit Groningen zegt tegen NU.nl dat er vier verschillende redenen zijn waarom je zo vaak aan je gezicht zit. De eerste twee redenen zijn vrij logisch. Als eerste om te checken en controleren: hoe zit het met dat gekke bultje op je neus, en is die puist nou al echt doorgekomen? En de tweede reden is misschien wel de meest bekende: jeuk en kriebel aan je gezicht. Je hebt ook vást wel eens net jeuk aan je neus gekregen toen je met twee handen iets moest vasthouden.

Emoties reguleren

De derde reden is iets ingewikkelder. Door je gezicht aan te raken, kan je namelijk emoties, stress of overactieve hersenen reguleren. Je geeft jezelf dan namelijk een andere sensatie dan vervelende of ingewikkelde gedachten, waardoor je handen dus eigenlijk je negatieve gevoelens verdringen. Volgens Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie, raken we dan vooral ons gezicht aan met de linkerhand. "De linkerhand activeert namelijk de rechterhersenhelft, die over de emoties gaat,” zegt hij tegen NU. “Door ons gezicht aan te raken, kunnen we volgens deze studie emoties reguleren.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Flirten

De vierde reden is volgens Dijksta een sociale reden. Door met je hand over je kin te wrijven, laat je bijvoorbeeld zien dat je aan het nadenken bent. Ook zitten mensen vaak aan hun gezicht als ze met iemand aan het flirten zijn. Dat kunnen we dus beter even laten, zolang het coronavirus nog zo actief is in Nederland.

23 keer per uur

En hoe vaak doen we dat dan, ons gezicht aanraken? Volgens Dijkstra is er nog maar weinig onderzoek naar gedaan. Volgens een Australisch onderzoek onder studenten was het zo’n 23 keer per uur, dus zou je tijdens een werkdag van acht uur maar liefst 184 keer je gezicht aanraken. Toch is dat niet helemaal betrouwbaar, zegt de specialist, omdat alleen studenten getest werden. Maar hij denkt eigenlijk niet dat het heel veel uit maakt of je nou honderd, of tweehonderd keer aan je gezicht zit. Als het virus aan je hand zit, hoef je maar één keer je vinger in je neus of mond te stoppen om besmet te raken.

Tips nodig om te zorgen dat jij je gezicht minder aanraakt? Lees dan hier verder: Minder je gezicht aanraken vanwege coronavirus: zó doe je dat

Bron | NU

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden