null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Om déze redenen kun je soms hoofdpijn krijgen van de zon

Sommige

mensen kunnen gemakkelijk een hele dag in de zon liggen, terwijl anderen al na

een half uur de schaduw moeten opzoeken omdat ze barstende hoofdpijn hebben.

Maar hoe kan het toch dat sommige mensen al zo snel hoofdpijn krijgen van de

zon?

Waar de hoofdpijn precies vandaan komt, verschilt per persoon. De ene persoon is namelijk gevoeliger voor de zon dan de ander, maar de kans is groot dat het aan één van deze dingen ligt:

Je hersenen zijn in de war

Bij veel mensen heeft de hoofdpijn te maken met een verandering in de luchtdruk. Bij warm weer wordt de lucht namelijk ‘zwaarder’ en daar kan je brein niet altijd even goed mee omgaan. Daarnaast zorgt de warmte ook nog voor een verandering in de samenstelling van chemicaliën in je hersenen, waardoor je je moe, slapjes en/of verward kunt voelen.

Lees ook: waarom je altijd zonnebrandcrème moet gebruiken, zelfs nu je meer binnen zit

Uitdroging

Wat ook nog zou kunnen, is dat je simpelweg bent uitgedroogd. In het zonnetje zweet je nu eenmaal meer dan in de schaduw, waardoor je lichaam aardig wat vocht verliest. Drink daarom voldoende water als je in het zonnetje zit en probeer alcohol en cafeïnehoudende drankjes te vermijden. Alcohol droogt je lichaam nog meer uit, want cafeïne werkt vochtafdrijvend.

Je draagt geen zonnebril of pet

Als je langere tijd in de zon zit, is het ook belangrijk om je hoofd en ogen te beschermen met een zonnebril en/of een leuke hoed of pet. Als je namelijk geen bescherming voor je ogen draagt, ga je sneller met je ogen knijpen. Hierdoor raken de spieren van je voorhoofd en ogen oververmoeid, waardoor je hoofdpijn kunt krijgen.

Je hebt een zonnesteek

Hoewel hoofdpijn na het zonnen meestal onschuldig is, kan het in sommige gevallen ook betekenen dat je een zonnesteek hebt. Als de hoofdpijn wegtrekt als je even in de schaduw zit, dan is dit waarschijnlijk niet het geval. Maar als dit niet zo is en je hebt last van de volgende symptomen, zou je wel een zonnesteek kunnen hebben:

  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Bleek gezicht
  • Draaierigheid
  • Misselijkheid
  • Spierkrampen

Als je last hebt van een zonnesteek, dan kun je het beste een paar dagen uit de zon blijven. Drink voldoende water en zorg ervoor dat je lichaam goed kan afkoelen. Als je je zorgen maakt, is het verstandig om contact met je huisarts op te nemen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf

je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Libelle.be

Beeld | iStock

Erandi GodinezGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden