null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Om déze reden romantiseren we veel herinneringen

Denk jij nog weleens terug aan je allereerste liefde? Grote kans dat je meer mooie herinneringen aan die tijd hebt dan negatieve. Vaak zien we het verleden mooier dan die in werkelijkheid was. Het is tenslotte niet voor niets je ex-geliefde.

Veel mensen hebben de neiging om een filter over hun eigen geschiedenis te gooien. De mooie momenten blijven scherp, de slechte worden tot het minimum genuanceerd. Hoe komt het toch dat we ons verleden graag door een roze bril bekijken?

Heel natuurlijk

Volgens lifecoach Katie Sandler komt dit vooral omdat we onze herinneringen minimaliseren. “Op die manier kunnen we namelijk veel meer opslaan. Het zit in onze natuur om daarom eerst de negatieve momenten te vergeten en dan de positieve momenten te onthouden.

Veilig gevoel creëren

Daarnaast proberen we onszelf ermee op ons gemak te stellen. “Positieve herinneringen aan slechte momenten uit je leven zorgen ervoor dat je dingen kan plaatsen,” legt gedragstherapeut en psycholoog Jennifer Guttman uit. “We willen vaak geloven dat een bepaalde persoon gewoon is wie hij is, en willen geen informatie krijgen dat het tegendeel bewijst. Wanneer dat toch gebeurt, dan maken we de keuze om die informatie die strookt met onze intuïtie op te slaan en het tegendeel te vergeten. De roze bril zorgt er dus voor dat we een veilige haven voor onszelf creëren. Daarnaast helpt het je ook om dingen los te laten, omdat je het gevoel hebt dat je nog steeds op jezelf kan vertrouwen. “We beseffen hierdoor dat we ons buikgevoel kunnen vertrouwen,” stipt Guttman aan.

Niet altijd negatief

Toch benadrukt Sandler wel dat het goed is om af en toe ook terug te denken aan de negatieve momenten uit het verleden. “Wanneer je alleen maar terugdenkt aan het positieve, zul je nooit leren van het verleden en mogelijk keer op keer dezelfde fouten maken.”

Lees ook:

Dít kun je doen om je geheugen zo sterk mogelijk te houden

Bron| HLN.be

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden