Om deze reden laten veel vrouwen hun haaruitval onbehandeld
Ruim 40% van alle vrouwen krijgt last van erfelijke kaalheid. Bij de meeste vrouwen wordt het haar dunner na de overgang. Maar bij zo'n 15% gebeurt dit al op jonge leeftijd. Toch gaan maar weinig vrouwen met dit probleem naar de huisarts.
Veel voorkomende oorzaken van (tijdelijke) haaruitval zijn volgens dermatoloog Ids Boersma stress, ijzertekort en zwangerschap. “Daarnaast zijn er zo'n 50 haarziektes”, vertelt Boersma. “In de meeste gevallen is het relatief eenvoudig te behandelen, maar veel vrouwen schamen zich ervoor en durven er niet mee naar de huisarts.”
Schaamte voor haaruitval
Volgens Boersma is de schaamte te verklaren omdat er weinig onderdelen van het lichaam zo belangrijk zijn voor het zelfbeeld van een vrouw als hun haar. “Dat komt doordat je het minder goed kunt verbergen. Daarnaast is kaalheid bij vrouwen niet geaccepteerd.”
Huisartsen hebben weinig kennis
Vrouwen die wel naar de huisarts gaan, worden bovendien niet altijd goed geholpen. Want doktoren weten vaak niet goed waar ze naar moeten kijken, stelt Boersma. "Vrouwen merken dat hun haar een stuk dunner wordt, maar zijn er geen grote kale plekken te zien. Als ze dan bij de huisarts komen, ziet de arts geen probleem. De huisarts moet met een dermatoscoop naar de diktes van het haar kijken om de diagnose te kunnen stellen, maar dat gebeurt vaak niet omdat artsen in hun opleiding weinig hebben geleerd over haarproblemen. Daarnaast wordt haaruitval door huisartsen als een cosmetisch probleem gezien."
Haaruitval goed te behandelen
Erfelijke kaalheid is bijvoorbeeld met capsules Dutasteride tegen te gaan. Dat middel zorgt ervoor dat een haar niet slechts vier maanden groeit - zoals bij erfelijke kaalheid vaak het geval is - maar de normale vier jaar. Ook andere oorzaken van haaruitval zijn bijna altijd te behandelen.
Bron| RTL Nieuws
Beeld| iStock