volwassenen hpv-vaccinatie Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gezondheid

Om déze reden krijgen volwassenen geen gratis HPV-vaccin

In Nederland krijgen jongeren tussen de 10 en 18 jaar een uitnodiging voor een gratis HPV-vaccin. Dít is de reden dat volwassenen niet uitgenodigd worden (en waarom dat volgens deze deskundige wel nuttig zou zijn).

We leggen het uit.

HPV-vaccin voor volwassenen

Sinds 2009 worden tieners, als onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma, uitgenodigd voor een gratis HPV (humaan papillomavirus)-vaccinatie, waarmee ze voor 95 procent beschermd zijn tegen de HPV-typen 16 en 18. Een hoop volwassenen hebben geen HPV-vaccinatie gehad. Je kúnt als volwassene wel een vaccinatie aanschaffen, maar dat is behoorlijk duur: 450 euro. Toch doen steeds meer mensen dat, blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK). In 2020 namen 5566 mensen op eigen initiatief een HPV-vaccinatie, in 2021 waren dat er 8213. Het gaat voornamelijk om vrouwen.

Ook nuttig bij volwassenen

Volwassenen krijgen nu geen HPV-vaccinatie, omdat het vaccin het meest effectief is wanneer je nog geen besmetting met HPV hebt gehad, en dus voordat je seksueel actief bent. Maar, schrijft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), ook als je seksueel actief bent, kan een vaccinatie HPV-kanker voorkomen. Ruud Bekkers, gynaecoloog en hoogleraar Preventiegyneacologische kanker, denkt dat een HPV-vaccinatie bij volwassen vrouwen ook nuttig is. “Bij iedere patiënt denk ik: dit hadden we kunnen voorkomen”, zegt hij tegen RTL Nieuws over patiënten met baarmoederhalskanker.

Voorstadium baarmoederhalskanker

Bekkers pleit voor het vaccineren van alle vrouwen die ooit behandeld zijn aan een voorstadium van baarmoederhalskanker. “Maar dat is vanwege de kosten waarschijnlijk niet haalbaar”, zegt hij. Een andere optie is volgens hem het vaccineren van risicopatiënten: vrouwen die behandeld zijn, maar bij wie opnieuw onrustige cellen ontdekt worden. “Als zij voor de tweede keer een uitstrijkje hebben waaruit blijkt dat ze HPV hebben, dan is dat eigenlijk een teken dat het lichaam niet goed in staat is het virus zelf op te ruimen. Die patiëntengroep zou zeker gebaat zijn bij een HPV-vaccin.”

Vergoeden door zorgverzekering

De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) wil met een onderzoek aantonen dat het vaccineren van vrouwen bij wie HPV is aangetroffen, zin heeft. Vervolgens hopen ze dat zorgverzekeraars een HPV-vaccinatie voor volwassenen vergoeden. Het zou gaan om tien- tot twintigduizend vaccinaties per jaar. “Dat is een tiende van het aantal HPV-vaccinaties dat nu gedaan wordt, en we kunnen er wel levens mee redden”, aldus Bekkers.

HPV-kanker

Bij vrouwen kan het humaan papillomavirus (HPV) zorgen voor baarmoederhalskanker, vulvakanker, anuskanker, vaginakanker en kanker in de mond- en keelholte. Bij mannen kan het virus kanker in de mond- en keelholte, anus en penis veroorzaken. Om een voorstadium van baarmoederhalskanker op tijd te ontdekken, worden alle vrouwen tussen de 30 en 60 jaar uitgenodigd voor een uitstrijkje. Soms is een uitstrijkje afwijkend. Een gynaecoloog legt uit: dít zijn de vervolgstappen.

Bron | RTL Nieuws, RIVM

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden