Margriet logo
null Beeld

Om deze reden heb je éxtra veel zin in chocolade bij stress

Chocolade is volgens velen een van de állerlekkerste snacks. Niet alleen is zo'n (stukje van een) reep de perfecte manier om jouw vrije avond op de bank nóg beter te maken, het is vooral ook hetgeen waar je lichaam om kan schreeuwen als je stress hebt. Waarom hebben we eigenlijk zo'n zin in chocolade tijdens een stressvolle periode?

We zochten het voor je uit.

Emotie-eter

Wanneer je het liefst lekkere dingen in huis haalt als je wat minder goed in je vel zit, kan het zijn dat je een emotie-eter bent. Iets wat helemaal niet gek is: veel van ons eten om verdriet, angst en onrust uit ons lijf te krijgen. Je snakt enorm naar dingen die je op dat moment troost bieden en daarom begin je de snoepkast te plunderen. Zo heeft ieder zijn of haar eigen manier om met stress om te gaan.

Energie

Je lichaam maakt bij stress zowel adrenaline als cortisol aan. Cortisol zorgt ervoor dat je lijf snel reageert op stress. Je wordt daardoor even veel alerter, waardoor je meer energie nodig hebt. Als we ons dagenlang gestrest voelen, loopt de cortisolwaarde in ons lichaam op en snakken we naar iets wat ons energie geeft. En laat je nou energie kunnen halen uit (snelle) suikers, zoals chocola. Et voilà, dit is de reden dat die chocoladerepen, bonbons en koekjes niet aan te slepen zijn in periodes van stress.

Lees ook: 4 tips om het stresshormoon cortisol in je lichaam te verlagen

Chocola werkt stimulerend

Wij op de Margriet-redactie zijn echte chocoladeliefhebbers en worden al gelukkig als we er alleen al aan denken. Maar er zijn ook fysieke redenen waarom je je écht gelukkiger voelt als je chocolade eet op stressmomenten. In chocolade zitten namelijk een heleboel stofjes die bijdragen aan en werken op het geluksgevoel. Zo werkt het eten ervan op het serotonine- en dopaminegehalte, én zit er cafeïne in. We weten allemaal dat we daarvan net wat actiever worden. Niet zo gek dus, dat we bij stress (en vermoeidheid) voor een stukje (of heel veel stukjes) van deze perfecte snack gaan.

Twijfels

Toch bestaat er bij wetenschappers nog wel enige twijfel over de werking van chocolade op je geluksniveau. Zo blijkt dat als je je hersenen écht zou willen sturen, je kilo's chocolade naar binnen zou moeten werken in plaats van 'slechts' een reep. Maar, en dat is dan weer het nadeel, chocolade bevat natuurlijk ook veel calorieën en verzadigd vet. Wíj op de redactie blijven erin geloven dat het helpt bij stress. Maar wij doen dan ook alles voor een excuus om een lekkere reep chocolade naar binnen te werken.

Bron | Thuisarts.nl NU.nl Gezondheidsnet

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 20 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: alles over koningin Máxima en haar favorieten, Dominique (51) heeft parkinson, pubers in huis: dag seksleven en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Anne-Flore Muller

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden