Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom je iemand aantrekkelijker kunt vinden door zijn of haar okselhaar

er-blijkt-dus-een-reden-te-zijn-dat-we-allemaal-okselhaar-hebben.jpg

Of je het er nou afscheert of juist laat groeien: okselhaar hebben we (bijna) allemaal. Maar waarom groeien die haren daar eigenlijk? Okselhaar is nuttig en zou mensen zelfs seksueel aantrekkelijker maken. Hoe dat precies zit, leggen we uit.

En nee, dan heeft het niet te maken met hoe het okselhaar eruitziet, maar wel met wat het kan dóen.

Zweetklieren

Als je okselharen beginnen te groeien in de puberteit, worden ook je apocriene zweetklieren actief. Die klieren bevinden zich maar op een paar plekken op ons lichaam: rond de anus en je geslachtsdeel, rondom de tepels én in je oksels dus. Terwijl de andere zweetklieren die je over je hele lichaam hebt vooral helpen met afkoelen, produceren deze klieren juist een speciaal geurtje. Deze geur is uniek per persoon, en speelt een belangrijke rol bij onze seksuele aantrekkingskracht. In dat zweet zitten namelijk feromonen, een hormoonachtige stof die er voor zorgt dat je iemand aantrekkelijk vindt. Vooral bij mannen zit er veel van dat stofje in hun zweet, maar ook vrouwen maken die feromonen aan.

Okselhaar om geur te verspreiden

Voor het produceren van dat geurtje zijn haren niet nodig, maar ze vormen wel een extra manier waarop die geur zich kan verspreiden. De geurstofjes kunnen zich namelijk hechten aan het haar, waardoor ze zich makkelijker kunnen verspreiden. Daarom groeit er dus haar onder je oksels. Het gaat hier trouwens niet om de klassieke zweetgeur: die vinden de meesten toch écht niet zo aantrekkelijk. Die geur ontstaat door bacteriën die in aanraking komen met het talg dat bij dat zweet zit.

Lees ook: Jeuk onder je oksels? Dit kan het betekenen

Mannen aantrekkelijker

Het klinkt misschien niet echt fris, maar okselzweet maakt een man aantrekkelijker voor vrouwen, zeggen biopsychologen van de Britse Northumbria University. Zij deden een bijzonder en enigszins onhygiënisch onderzoek om dat uit te zoeken. Zo vroegen ze 32 vrouwelijke studenten aan te geven hoe aantrekkelijk ze de foto’s en beschrijvingen van verschillende mannen vonden. De helft van die proefpersonen kreeg, zonder dat ze het wisten, watjes te ruiken die een nacht onder de oksels van de mannen gezeten hadden.

De studenten die bij het beoordelen van de foto’s blootgesteld waren aan de geur van die watjes, gaven hogere scores. Bij mannen die van zichzelf al hoog scoorden maakte het niet zo veel uit, maar de mannen die middelmatig scoorden op aantrekkelijkheid, kregen een veel hogere waardering nadat de vrouw het zweet geroken hadden. Of dit andersom ook zo werkt, is (nog) niet onderzocht.

M17


Margriet 17 ligt in de winkels! Een zomers nummer vol liefdesverhalen, verzamelwoede én puzzels om thuis te doen. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Quest
Beeld | iStock

Ook interessant