null Beeld

Oestrogeentekort: wat zijn de gevolgen?

In de overgang daalt het niveau van het vrouwelijke hormoon oestrogeen. De eierstokken verliezen geleidelijk hun functie en uiteindelijk houdt de aanmaak helemaal op. Door deze hormoonveranderingen kunnen verschillende klachten ontstaan. Afhankelijk van hoe laag je oestrogeenspiegel is geworden, kan dit mild of ernstig zijn. 

Opvliegers

Ineens word je rood in je gezicht en hals, je krijgt het heel erg warm en je gaat transpireren: een opvlieger. Je kunt er een versnelde hartslag en tintelingen bij voelen.

Droge ogen

De productie en kwaliteit van het traanvocht veranderen, met droge ogen tot gevolg. Gek genoeg zijn ook tranende ogen een teken van droogte door oestrogeentekort.

Hartkloppingen

Tijdens de overgang kun je last krijgen van hartkloppingen. Zoals gezegd kan dit ook tijdens een opvlieger gebeuren. Als hartkloppingen aanhouden is er misschien meer aan de hand. Neem in dat geval contact op met je (huis)arts.

Nachtelijk zweten

Nachtelijke opvliegers en transpiratieaanvallen kunnen je uit je slaap houden en leiden tot vermoeidheid.

Stemmingswisselingen

Door de hormoonschommelingen kun je somber, prikkelbaar, angstig of nerveus zijn. Deze ‘buien’ komen ineens op en gaat ook weer zo voorbij.

Concentratieverlies

Een slecht geheugen of gebrek aan concentratie zijn gevolgen van de vermoeidheid die tijdens de overgang ontstaat.

Droge vagina

De vaginawand wordt dunner en minder elastisch, de slijmvliezen worden droger. Dat kan pijn bij het vrijen geven. Daarnaast veranderen afscheiding en zuurgraad.

Cholesterol verhoogd

De concentraties van lipiden stijgen, vooral het LDL-cholesterol (het slechte cholesterol). Aandoeningen aan de kransslagaders komen na de menopauze vaker voor.

Blaasontsteking

Blaasontstekingen doen zich vaker voor. Je voelt dan vaak aandrang om te plassen en het doet pijn.

Haargroei

Door de veranderde hormoonbalans kun je extra haargroei krijgen op armen, benen, buik en gezicht, maar óók haaruitval op het hoofd...

Osteoporose

Oestrogenen stimuleren de botopbouw en remmen de afbraak. In de overgang kan de botdichtheid afnemen. Daardoor ontstaat osteoporose. De kans op botbreuken neemt toe.

Pijnlijke borsten

Pijnlijke of gespannen borsten zijn hinderlijk, maar goedaardig. Soms zijn er ook cysten of pijnlijke bindweefselzwellingen.

Urineverlies

De binnenwand van je plasbuis wordt dunner en de spieren rond de blaasuitgang worden zwakker. Hierdoor kun je vaker aandrang krijgen. Gelukkig kunnen veel vrouwen hun blaasprobleem nog ondervangen met hun bekkenbodem.

Droge huid

Oestrogenen hebben een anti-aging effect op de huid. De huiddikte, elasticiteit, bevochtiging en wondgenezing worden daardoor gunstig beïnvloed. Met de afname van oestrogenen veroudert de huid dus sneller.

Gewichtstoename

Tijdens de overgang kan je gewicht toenemen. De eerste 2-3 kilo’s horen erbij: zo worden de eerste rimpels op natuurlijke wijze opgevuld. Meer aangekomen? Als je minder energie verbrandt en hetzelfde eet, stijgt het gewicht. De oplossing ligt voor de hand...

Bron: Hot topic, magazine over de overgang

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden