Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Alles wat je wilt weten over oenofobie (de angst voor wijn)

alles-wat-je-maar-wilt-weten-over-oenofobie-een-angst-voor-wijn-margriet.jpg

Als je een fervent wijndrinker bent, dan kun je het je waarschijnlijk niet voorstellen: er zijn mensen die bang zijn voor wijn en het dus niet durven te drinken. Deze aandoening heet ‘oenofobie’. Maar waar is deze angst voor wijn nu op gebaseerd? En wat voor symptomen horen bij deze aandoening?

Wij vertellen je hier alles over oenofobie.

Wat is oenofobie en wat zijn de symptomen?

Waar claustrofobie (een angst voor kleine ruimtes) of arachnofobie (een angst voor spinnen) best vaak voorkomt, is oenofobie een fobie die heel zeldzaam is en waar dus ook nog niet zo heel veel over bekend is. Toch is het wel degelijk een bestaande fobie: mensen die hieraan lijden hebben namelijk een ontzettende angst voor wijn. Deze angst treedt op zodra iemand met oenofobie in contact komt met wijn. Dus als diegene bijvoorbeeld iemand wijn ziet drinken, als er een fles wijn op tafel staat of als er bijvoorbeeld een restje geknoeide wijn op tafel ligt. De aanblik van wijn zorgt er op zo’n moment voor dat iemand last krijgt van hartkloppingen, kortademigheid en trillingen – stuk voor stuk symptomen van angst.

Lees ook:
Deze symptomen wijzen erop dat je (milde) claustrofobie hebt

Waar komt deze fobie vandaan?

Experts denken dat het idee van dronken worden en dus ook het verliezen van zelfcontrole een rol speelt bij deze angst. Ook het idee dat je zo dronken wordt dat je ervan moet overgeven, is voor veel mensen een enge gedachte. Ook suggereren sommige experts dat de angst kan voorkomen bij mensen die een nare ervaring hebben gehad met wijn (of alcohol) in hun verleden. Als je er op deze manier over nadenkt is de angst voor wijn ook helemaal niet zo gek.

Er zijn overigens ook mensen die bang zijn voor alle soorten alcohol en lijden aan methyphobia. Deze mensen hebben een angst voor alcohol in het algemeen en kiezen er daarom ook vaak bewust voor om feestjes en andere sociale gelegenheden te vermijden. Daarnaast heb je ook nog mensen die lijden aan zythophobia, dat een angst is van bier.

Wat kun je eraan doen?

Herken jij je in bovenstaande punten en heb jij het gevoel dat je zelf ook oenofobie hebt en wil je hier iets aan doen? Dan moet je eigenlijk hetzelfde doen als bij elke andere fobie, namelijk contact zoeken met je huisarts, de praktijkondersteuner GGZ, een psycholoog of psychotherapeut. Je kunt dan met je behandelaar gesprekken voeren over je angst en ontdekken waar je angst precies vandaan komt. Je behandelaar kan je dan adviezen geven om met je angst om te gaan en ervan af te komen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Letitwine, Thuisarts.nl
Beeld | Getty

Ook interessant