Ochtendurine tegen wintertenen: helpt het of is het onzin? Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Ochtendurine tegen wintertenen: helpt het of is het onzin?

In de zomer heb je nergens last van, maar zodra de koude dagen hun intrede doen komt de pijn weer op. Dit is het geval bij wintertenen. Deze seizoensgebonden aandoening kan in de wintermaanden voor flink wat ongemak zorgen. Nu wordt gezegd dat urine, en dan in het bijzonder ochtendurine, kan helpen tegen de pijnklachten. Wat is hiervan waar?

Wanneer het buiten kouder wordt, lijkt het ook alsof allerlei gezondheidsproblemen hun intrede doen. Denk bijvoorbeeld aan winterhanden of wintertenen. Wie deze aandoening heeft, krijgt last van jeuk en/of pijn aan hun vingers of tenen. Daarnaast kun je ook roodblauwe of paarsblauwe plekken krijgen, die een beetje gezwollen kunnen zijn. De klachten zijn over het algemeen niet heel ernstig en gaan ook vanzelf weer over.

Ochtendurine tegen wintertenen

Op het internet zijn een heleboel mogelijke oplossingen voor wintertenen te vinden. Eén daarvan valt op: ochtendurine. Je zou je voeten tien minuten moeten laten weken in je eigen ochtendurine om de klachten van wintertenen tegen te gaan. De gedachte erachter is niet eens zo heel gek. In urine zit ureum, een afbraakproduct van stikstof, dat dermatologen gebruiken om de bovenlaag van de huid op te lossen. Maar werkt dit ook bij wintertenen? Helaas, ochtendurine lijkt geen wondermiddeltje tegen de winterse kwaal te zijn. Er zit namelijk veel te weinig ureum in je urine om werkzaam te zijn. Ook komt de stof niet lang genoeg in contact met de huid, om überhaupt effectief te zijn. Wetenschappelijk onderzoek is er nooit naar gedaan, maar de kans dat ochtendurine helpt, lijkt klein. Weken in een badje met urine heeft dus geen zin.

Wintertenen behandelen

Een behandeling voor wintertenen is over het algemeen niet nodig. De kwaal gaat vaak vanzelf weer over. Wel zijn er dingen die je kunt doen om de klachten te verminderen. Het ligt misschien wat voor de hand, maar voorkomen dat je handen of voeten ineens koud worden, is een belangrijke. Ook dit kan helpen om de klachten te verminderen:

  • Jezelf beschermen tegen de kou, bijvoorbeeld met een muts of handschoenen.
  • Je voeten warm en droog houden. Draag hierbij sokken van wol of katoen en waterdichte schoenen. Kunststof sokken kun je beter vermijden.
  • Je lichaam warm houden, bijvoorbeeld met extra lagen kleding en door in beweging te blijven.
  • Voorkom dat de huid kapot gaat. Krab niet als je jeuk hebt en voorkom dat je je stoot.
  • Rook je? Dan kan stoppen ervoor zorgen dat je klachten verlichten. Roken zorgt er namelijk voor dat er minder bloed in de huid komt.

Adviezen die ook gegeven worden, zijn het nemen van een warmwaterbad of een wisselbad (afwisselen van koud en warm water). Hiervan is onbekend of het wel of niet helpt. Hetzelfde geldt voor massages en het insmeren van handen en voeten met vaseline of lanette crème.

Heb je veel last van winterhanden of -tenen? Neem dan contact op met je huisarts om te zien welke behandeling eventueel mogelijk is.

Bron | GezondNU, Gezondheidsnet, Thuisarts

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden