Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Ochtendmensen hebben mogelijk een kleinere kans op borstkanker

lazy-to-wake-up-girl-hand-off-alarm-clock-ring-on-bed-at-morning-monday.jpg

Als je een ochtendmens bent, zitten daar misschien nog wat onverwachte voordelen aan. In een recent Brits onderzoek zijn de slaappatronen van vrouwen in verband gebracht met het risico op borstkanker. En er lijkt goed nieuws te zijn voor vrouwen die van vroeg opstaan houden.

Omdat één op de zeven vrouwen borstkanker krijgt, is het belangrijk naar alle mogelijk oorzaken te kijken. Slaappatronen spelen dus mogelijk een rol, wijst deze studie van de Universiteit van Bristol uit.

Slaapgewoonten bekeken

De wetenschappers vergeleken voor hun onderzoek de gegevens van 180.216 vrouwen. Hierbij keken ze naar hun slaappatronen, kenmerken van slapeloosheid, of ze avond- of ochtendmensen waren en of ze ooit borstkanker hebben gehad. Aan de hand van een uitgebreide analyse konden de onderzoekers concluderen wat het verband is tussen slaapgewoonten en het risico op deze vorm van kanker.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ochtendmensen kleinere kans

De conclusie van het onderzoek was dat vrouwen die zichzelf als ochtendmensen omschreven, een kleinere kans leken te hebben op borstkanker. Het is niet de eerste keer dat er een verband wordt gelegd tussen slaappatronen en het risico op kanker. Een eerdere studie toonde al aan dat vrouwen die vaak nachtdiensten draaien een hoger risico lopen borstkanker te krijgen.

De kracht van vaste routine

Eigenlijk komt het erop neer dat een vast slaapritme cruciaal is voor je gezondheid. Te lang slapen is namelijk ook niet goed, net als te vaak afwisselen tussen vroeg en laat naar bed gaan. Hierdoor raakt je biologische klok keer op keer van slag, waardoor je gezondheid achteruitgaat. Wil je een vast slaappatroon ontwikkelen en ook in het weekend eerder opstaan? Kies dan een vaste tijd om naar bed te gaan en zet je wekker steeds een beetje eerder, zodat je kunt wennen aan vroeg wakker worden. Je lichaam zal je volgens de wetenschap op de lange termijn dankbaar zijn.

Bron | mindbodygreen.com
Beeld | iStock

Lees meer over lekker en gezond leven in deze bruisende Margriet-special. Hij staat vol weetjes, tips, uitgebreide interviews en onderzoeken. Kortom, alles om op elke leeftijd energie op te doen en uit je leven te halen wat erin zit.

Bestel hier

Ook interessant