Obesitasmedicijn Saxenda zit in het basispakket: dit moet je weten over dit medicijn Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Obesitasmedicijn Saxenda zit in het basispakket: dit moet je weten over dit medicijn

Het Zorginstituut Nederland keurde vorige maand een eerste middel voor de behandeling van obesitas goed: Saxenda. Sinds 1 april kun je vanuit de basisverzekering dit middel dus vergoed krijgen, mits je aan bepaalde eisen voldoet. Maar hoe werkt dit ‘obesitasmedicijn’ eigenlijk?

We geven de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen.

Hoe werkt Saxenda?

Het obesitasmedicijn Saxenda bestaat uit injecties waarbij je de werkzame stof liraglutide binnenkrijgt. Deze stof lijkt op GLP-1, een hormoon dat ons lichaam zelf aanmaakt om de bloedsuikerspiegel te verlagen en de hoeveelheid insuline op peil te houden. Daarnaast verhoogt liraglutide het gevoel van verzadiging, waardoor je minder honger hebt. En juist door de combinatie van die twee functies van Saxenda, blijkt het heel effectief bij mensen met obesitas. Het zorgt én voor minder trek, én houdt de bloedsuikerspiegel lager.

Voor wie is dit medicijn?

Momenteel is er maar een kleine groep mensen die vanuit de basisverzekering een vergoeding krijgen voor de obesitasmedicatie. Alleen mensen met een BMI van veertig of hoger krijgen ‘m zonder dat ze moeten bijbetalen, én mensen met met een BMI vanaf 35, die daarnaast een onderliggende aandoening hebben zoals hart- en vaatziekten of artrose. Daar bovenop moet je voor je in aanmerking komt voor een behandeling met Saxenda ook al deelnemen aan een speciaal programma - de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) - om te werken aan een gezonder leefpatroon. En heb je diabetes type 2 of kom je in aanmerking voor een operatie zoals een maagverkleining, dan wordt een behandeling met deze injectie ook niet vergoed.

Diverse Nederlandse obesitas-artsen laten echter aan AD weten dat zij vinden dat meer mensen dit middel voorgeschreven zouden moeten krijgen. Er vallen nu teveel mensen buiten de boot, vinden ze, waardoor andere ziektes, zoals diabetes type 2 of hartklachten, ook vaker voorkomen. Zij streven ervoor om de medicijnen al aan te bieden bij mensen met een BMI van 27 of horen. Er liggen momenteel nog twee andere middelen voor de behandeling van obesitas ter beoordeling bij het Zorginstituut; deze zouden voor de zomer gekeurd moeten worden.

Hoe effectief is het obesitasmedicijn?

Saxenda is geen wondermiddel: het is niet zo dat de kilo’s eraf vliegen wanneer je dit medicijn gebruikt. Om af te vallen, moeten ook mensen die het obesitasmedicijn slikken voldoende bewegen en een gezonde leefstijl hebben. Het Zorginstituut - de organisatie die medicatie controleert in Nederland - heeft geconcludeerd dat Saxenda in combinatie met de eerder genoemde gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) voor mensen met ernstig overgewicht beter werkt dan de combinatie van GLI en een placebo. Mensen die de medicatie werken, zouden minstens tien procent meer afvallen. En dat heeft grote voordelen: niet alleen verbetert de kwaliteit van leven dan, ook neemt de kans op ziektes die in verband staan met het gewicht aanzienlijk af.

Heeft Saxenda bijwerkingen?

Bij veel mensen zorgt Saxenda voor relatief weinig bijwerkingen, vooral als iemand de medicatie al wat langere tijd gebruikt. In het begin van de behandeling treden maag- en darmklachten vaak op; denk aan braken, misselijkheid, diarree en obstipatie. Meestal nemen deze klachten echter binnen enkele dagen tot weken af.

Andere bijwerkingen van Saxenda komen zelden voor, dat komt neer om niet meer dan één op de honderd mensen. Hierbij kun je denken aan irritatie op de injectieplaats, hoofdpijn, wazig zien, een te lage bloedsuikerspiegel, droge mond of een verstoorde spijsvertering. Bij twijfel over bijwerkingen is het verstandig contact op te nemen met de arts die het middel heeft voorgeschreven.

Bron | Zorginstituut Nederland, Farmacotherapeutisch Kompas, AD

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden