Margriet logo
null Beeld

O nee, een zomerse kater. Wat helpt?

Lekker, al die fijne zomerse alcoholische drankjes (weer of geen weer), maar de bijbehorende kater… Knap vervelend en zonde van je tijd. Kun je iets doen om je kater sneller te verdrijven?

Regel 1 is natuurlijk: voorkomen is beter dan genezen. Niet drinken dus, of in elk geval minder. Bedenk van tevoren hoeveel je wilt drinken, dan kun je je daar makkelijker aan houden. Zorg dat je steeds een ruime bodem in je glas houdt, zodat je makkelijker een rondje over kunt slaan. Drink tussendoor veel water.

De oorzaak: vochtverlies

De reden dat je je zo ellendig voelt na een avondje flink doorzakken, is vochtverlies. De alcohol onttrekt vocht aan je lichaam en daardoor krijg je hoofdpijn. Als de alcohol wordt afgebroken door je lichaam, komen er afbraakproducten vrij die je misselijk maken. En dat je maagslijmvlies geïrriteerd is door de alcohol, helpt ook al niet.

Wat werkt niet?

Sommige mensen vinden het fijn om eieren te eten als ze een kater hebben of een multivitamine te nemen. Als je je niet lekker voelt, moet je vooral doen wat je prettig vindt, maar deze dingen helpen niet tegen vochtverlies en ze zorgen er niet voor dat je lever de alcohol sneller afbreekt en verwerkt. Dat geldt ook voor de zogenaamde antikaterpillen of detoxdrankjes. Afwachten dus tot je lever klaar is met opruimen.

Wat werkt wel?

Het is belangrijk om een vochttekort te vermijden. Wissel elk glas alcohol af met een glas water, zodat je vochtbalans op peil blijft. Of drink bij thuiskomst nog flink wat water. Ook de volgende ochtend heb je vaak nog extra drinken nodig. Er wordt wel gezegd dat je geen koffie zou mogen drinken, omdat je daarvan uitdroogt, maar dat klopt niet. Koffie levert ook vocht.

Door: Voedingscentrum

Waarom katers erger worden als je ouder wordt

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden