Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Moet je ’s nachts meerdere keren naar de wc? Misschien heb je wel nycturie

moet-je-s-nachts-vaak-naar-de-wc-misschien-heb-je-wel-nycturie.jpg

Sommige mensen slapen de hele nacht door, terwijl anderen om de haverklap wakker worden vanwege hoge nood. Herken jij je in het laatste?

Dan kun je weleens last hebben van nycturie.

Wat is nycturie?

Het meerdere malen per nacht wakker worden omdat je naar het toilet moet, heet nycturie. De nachtelijke plasuitjes kunnen komen door een medische aandoening, zoals een slaapprobleem, hersenaandoening, prostaathypertrofie, suikerziekte, hartzwakte en het gebruik van bepaalde medicijnen. Maar het kan ook simpelweg te maken hebben met dat je te veel drinkt voordat je naar bed gaat. Je zet namelijk zo vlak voor het naar bed gaan je nieren aan het werk en die zorgen er dan voor dat je je blaas op ‘gekke’ tijden weer moet legen.

Komt meer voor bij ouderen

Naarmate men ouder wordt komt het (soms door medische aandoeningen) vaker voor. Volgens Gezondheidsnet heeft zo’n 22 procent van de mannen tussen de 50 en 70 jaar last van nycturie. Bij vrouwen ligt dit met 43 procent hoger dan bij mannen. In totaal heeft 13 procent van de bevolking last van deze aandoening.

Gevolgen

Val jij makkelijk in slaap, dan heb je misschien niet zo’n last van deze nachtelijke uitstapjes. Maar lig je na het toiletbezoek voor je gevoel vaak nog uren wakker, dan is het slim om te kijken of je er iets tegen kunt doen. Bij langdurig slaaptekort kunnen namelijk vervelende klachten ontstaan: een slecht humeur, depressie of chronisch slaaptekort. Bij die laatste vermindert je concentratie en kun je daar vooral op hogere leeftijd last van krijgen, doordat je kortetermijngeheugen minder wordt. Probeer eens een (slaap)dagboekje bij te houden. Hierdoor kun je na een aantal weken nagaan of het inderdaad je drinkgedrag voor het naar bed gaan is, of dat er iets anders aan de hand is.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Gezondheidsnet
Beeld | iStock

Ook interessant