Praten over de dood vindt niet iedereen makkelijk. Het opstellen van een wilsverklaring is handig om de regie te houden over je levenseinde. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Nu al vastleggen wat je later wilt: dit is het nut van een wilsverklaring

Het is nuttig om een wilsverklaring op te stellen, ook als je nog helemaal gezond bent. Zo leg je nu al belangrijke zaken vast voor later. Hoe kun je het gesprek hierover met je naasten aangaan? We spraken erover met communicatieadviseur Maaike Stufkens van de Nationale Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE).

Het liefst wil je misschien helemaal niet nadenken over de dood. Toch zal ooit het moment aanbreken dat je er niet meer bent. Om meer regie te kunnen hebben over de laatste fase van je leven, kun je wilsverklaringen opstellen. Er zijn er drie: het behandelverbod, euthanasieverzoek en de medische volmacht.

Het opstellen van een wilsverklaring

In een behandelverbod leg je vast wanneer je geen medische behandeling (meer) wilt. De arts moet deze wens opvolgen, bijvoorbeeld wanneer je in coma ligt. Bij een behandelverbod kun je volgens Stufkens ook denken aan niet reanimeren of dat je geen chemotherapie meer wilt op het moment dat je in behandeling bent voor kanker.

Over de laatste fase van je leven kun je een euthanasieverzoek opstellen waarin je beschrijft welke situatie je als ondraaglijk en uitzichtloos lijden ervaart. Als je een euthanasieverzoek opstelt, is het van groot belang dat je dat deelt met je arts en naasten. Laat het door je arts in je medisch dossier opnemen en bespreek je wensen bespreekt om te kijken of je arts je wil helpen. Het is niet zo dat je recht hebt op euthanasie.

In medische volmacht kun je vastleggen wie namens jou spreekt wanneer je dit zelf niet meer kunt.

Wacht niet tot het laatste moment

Een wilsverklaring opstellen hoeft niet pas als je een ziekte onder de leden hebt, maar kan juist ook al wanneer je kerngezond bent. Stufkens : “Als je dementerend bent, kun je geen wilsverklaring meer opstellen, dan ben je eigenlijk te laat. Mensen denken vaak: had ik daar maar eerder wat mee gedaan. Dat had veel rust kunnen geven.”

Misschien heb je het gesprek over je wensen (nog) nooit met je partner of kinderen gevoerd. Volgens Stufkens is het belangrijk om niet tot het laatste moment te wachten met zo'n gesprek.

Het gesprek aangaan met je naasten

Stufkens vindt dat er te weinig wordt gesproken over de wens rondom het einde van het leven. “Mensen praten er niet zo gemakkelijk over met anderen. Het wordt nog te veel op z'n beloop gelaten. Als je erover wilt praten, kun je het beste een setting creëren waarin ruimte is voor een intiem moment. Maak bijvoorbeeld samen een wandeling, zo kun je het op een ontspannen manier bespreken.”

“Als je zelf een wilsverklaring wilt opstellen, kun je dat bijvoorbeeld met je kinderen bespreken. Dan geef je zelf een voorzet om het voor hen ook bespreekbaar te maken. Je kunt aangeven dat je dit belangrijk vindt en vragen hoe zij erover denkt. Mensen hebben vaak een aanloopje nodig. Neem de tijd voor elkaar en bespreek samen het leven. Dat kan ook aan de hand van een sterfgeval: dat kan een aanleiding zijn om over jullie eigen einde te praten.”

Verschil tussen wilsverklaring en levenstestament

In een levenstestament kun je laten vastleggen wie je financiële en persoonlijke zaken regelt als je daar zelf niet meer toe in staat bent. Het vastleggen van je medische wilsverklaringen doe je in het medisch dossier, bij de arts. Je hebt hiervoor geen levenstestament nodig. De notaris zal namelijk niet jouw medische wensen aan de arts doorgeven, dat moet je zelf doen.

Zelf de regie in handen

Met een wilsverklaring en een levenstestament houd je zo veel mogelijk zelf de regie over (het einde van) je leven. Praat over je wensen met je naasten, zodat ook zij op de hoogte zijn. Zo'n gesprek is niet altijd gemakkelijk, maar wel zinvol en het kan je later een hoop leed besparen.

Website van het Jaar 2022

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet

Bron | NVVE

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden