Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Nieuw onderzoek wijst uit: een normale hartslag bestaat helemaal niet

normale-hartslag-bestaat-niet.jpg

Eén van de eerste dingen die de dokter vaak controleert als je langskomt, is je hartslag. Samen met je bloeddruk vertelt je hartslag veel over je gezondheid. Ten minste, dat werd altijd gedacht. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat een algemene normale, gezonde hartslag eigenlijk niet bestaat.

De normale hartslag kan van persoon tot persoon meer dan zeventig slagen per minuut verschillen.

Smartwatches

Waar we vroeger vaak geen idee hadden wat onze gemiddelde hartslag was, weten nu steeds meer mensen wél hoe het gaat met de gezondheid van hun hart. Door de komst van smartwatches, zoals de Apple Watch of Fitbit, kunnen we dagelijks onze data bekijken. Deze zelfde hartslagmetingen zijn ook gebruikt voor dit onderzoek: de dagelijkse data van meer dan negentigduizend mensen met zo’n smartwatch zijn geanalyseerd om tot deze conclusie te komen.

Data van meerdere maanden

Door te kijken naar de metingen van smartwatches die maandenlang dagelijkse de hartslag controleren, konden de onderzoekers naar een gemiddelde over een langere tijd kijken. Volgens de researchers is het opvallend dat de hartslag van mensen over langere tijd zeer stabiel kan zijn, terwijl de hartslag van persoon tot persoon dus wel meer dan zeventig slagen per minuut kan verschillen.

Oorzaken

Uit het onderzoek bleek onder andere dat een hartslag van veertig slagen per minuut gezond kan zijn, maar eentje van 109 slagen per minuut ook. Variabelen als gender, leeftijd, BMI en hoeveelheid slaap hebben zeker invloed op de hoogte van de hartslag, maar dat is maar een zeer beperkte hoeveelheid. Ook opvallend is dat veel mensen in januari een hogere hartslag in rust hebben, en in juli de hartslag juist een stuk lager ligt. Voor de oorzaak van de enorme verschillen in hartslag is nog geen precieze verklaring en zal nog meer onderzoek naar gedaan moeten worden.

Lees ook: Dit is hoe jouw hartslag ziektes en blessures kan voorspellen

Toekomst

In de toekomst zou het volgens de onderzoekers dus zo kunnen zijn dat artsen in plaats van naar de normale hartslag kijken, de gemiddelde hartslag over een bepaalde tijd willen weten. Als daar opvallende variaties op zijn, dus bijvoorbeeld iemand met een hartslag in rust van zestig, die ineens een hartslag van hoger dan honderd heeft in rust, zou dat kunnen wijzen op hartproblemen.  

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Science Daily
Beeld | iStock

Ook interessant