null Beeld

Nooit meer een slechte adem!

Een kwart van de Nederlanders heeft een slechte adem, en nog eens zestien procent vreest die te hebben. Uit je mond ruiken wordt niet veroorzaakt door wat we eten, maar door factoren in de mond zelf. 

Om te kunnen achterhalen of je een slechte adem hebt, heb je anderen nodig. Je hebt misschien weleens je hand voor je mond gehouden en geprobeerd de geur van je adem via je hand op te snuiven. Met als resultaat dat je niets rook. Je eigen geur is namelijk zo vertrouwd dat je 'm niet kunt onderscheiden.

De grootste afknapper

(Toekomstige) liefdespartners ervaren een onaangename adem als de grootste afknapper, blijkt uit onderzoek. Zeker bij een eerste afspraakje is het een reden om af te haken. Uit sociaal oogpunt, voor je zelfvertrouwen, maar ook vanwege je gezondheid is het van belang om een slechte adem te bestrijden. Als je uit je mond ruikt, duidt dat vaak op problemen met je gebit. En een slecht gebit heeft consequenties voor je algehele gezondheid.

Gebit

De staat van je gebit kan je een indicatie geven over je adem. In negentig procent van de gevallen wordt een slechte adem veroorzaakt door bacteriën in je mond. En van die bacteriën kom je helaas niet simpelweg af met een flinke slok mondspoelmiddel. Dat helpt maar even. Voor een adem die fris is en fris blijft, ontkom je niet aan degelijk schoonmaakwerk.

Tandvlees

Veel mensen hebben, vaak zonder dat ze het weten, ontstoken tandvlees. Dat komt door bacteriën en etensresten die zich nestelen tussen de tanden en het tandvlees. Met behulp van eiwitten uit voedsel maken die bacteriën vies ruikende zwavelverbindingen. Door slecht te poetsen, niet te flossen en tandplaque en etensresten ook niet te verwijderen met een tandenstoker, kan makkelijk tandvleesontsteking (gingivitis) ontstaan. Met een slechte adem als een van de vervelende gevolgen.

Aanslag op je tong

Een vieze mondgeur kan ook afkomstig zijn van je tong. Op het achterste, ruwe gedeelte van de tong kan zich een witgele aanslag nestelen. Hierin verzamelen zich bacteriën die afval afbreken. Hierdoor ontstaat een vieze geur. Door dagelijks een tongschraper te gebruiken, kun je de aanslag verwijderen. Het beste moment om dit te doen, is vlak voordat je naar bed gaat. Zo krijgen de bacteriën niet de kans om de hele nacht hun gang te gaan. Tongschrapers kun je kopen bij de drogist of apotheek.

null Beeld

Help je speeksel

Je speeksel houdt de bacteriën in je mond in het gareel. De meesten van ons maken voldoende gezond speeksel aan om overtollige bacteriën te doden en af te voeren. Om de aanmaak van speeksel op peil te houden, is het belangrijk dat je elke dag genoeg (water) drinkt.

Helpen bovenstaande oplossingen niet?

In sommige gevallen kan een slechte adem worden veroorzaakt vanuit de neusholte, bijvoorbeeld als je vaak verkouden bent. Een veel zeldzamere oorzaak zijn problemen met je darmen, maag of longen. Ook een keelontsteking of ontstoken keelamandelen kunnen zorgen voor een onaangename adem. Als je tandarts geen oorzaak heeft kunnen vinden in je mond, is het een idee om naar de huisarts te gaan en te laten onderzoeken waar het mogelijke probleem zit.

Bron: dokterdokter.nl

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden