Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Nooit gesport? Zelfs na je 40e beginnen doet wonderen

smiling-senior-couple-jogging-in-the-park.jpg

Heb je vroeger nooit gesport en heb je daar nu toch een beetje spijt van? Geen zorgen: zelfs als je op oudere leeftijd begint met sporten verlaagt dat het risico op vroegtijdig overlijden aanzienlijk.

Het is dus nooit te laat om te beginnen!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Iedere week sporten

Een Brits onderzoek volgde dertien jaar lang bijna 15.000 Britten die iedere week tweeënhalfuur sportten. Hierbij vergeleken ze de gezondheid van deelnemers die al heel hun leven aan sport deden met die van deelnemers die pas op oudere leeftijd waren begonnen met sporten.

Minder risico

Uit de resultaten bleek dat mensen die hun hele leven al sporten de minste kans hebben om vroegtijdig te overlijden, namelijk zo’n 42% minder dan mensen die helemaal niet sporten. Toch kwam het meest verrassende resultaat van de mensen die pas na hun veertigste begonnen met trainen: ook bij hen ging het risico met 25% omlaag.

Hoeft niet intensief

Deze resultaten laten zien dat het nooit te laat is om te beginnen met sporten, zelfs als je je hele leven niet gesport hebt. De onderzoekers geven ook advies voor ouderen die het sporten op willen pakken. Voor een gezond hart en verminderd risico op hart- en vaatziekten is het advies om per week 150 minuten te bewegen. Dit hoeft niet extreem intensief te zijn: af en toe naar de supermarkt lopen in plaats van met de auto gaan en de trap in plaats van de lift nemen, kan al een wereld van verschil maken.

Bron | Dailymail.co.uk
Beeld | iStock

Ook interessant