Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Nóg een reden om vaker broccoli op het menu te zetten

reden-meer-broccoli-eten.jpg

Er zijn genoeg redenen te noemen waarom we met z’n allen veel vaker broccoli zouden moeten eten. De groene groente is lekker en veelzijdig, bevat weinig calorieën én is goed voor ons geheugen. 

Aan dit rijtje voordelen is door recent onderzoek nog een reden toegevoegd: het eten van broccoli zou de gezonde werking van onze darmen bevorderen, hebben wetenschappers van de Amerikaanse Penn State University ontdekt.

Minder darmklachten

Een onderzoeksteam van de universiteit nam twee groepen muizen onder de loep: de ene groep kreeg broccoli te eten, de andere niet. Vervolgens kregen de knaagdieren een middel toegediend dat darmproblemen opwekt. Wat bleek? De muizen waarbij broccoli op het menu stond, hadden minder last van inflammatoire colitis , oftewel een chronische en vaak pijnlijke ontsteking van de darmen.

Ook andere groenten die AhR’s (aryl-koolwaterstof-receptoren) bevatten zouden overigens dit gunstige effect op de darmen hebben, stellen de onderzoekers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spruitjes en bloemkool.

Soms afgeraden

Heb je last van spijsverteringsproblemen, dan zijn dit soort groenten misschien een minder verstandige keuze. Want bij mensen die daar gevoelig voor zijn, kunnen ze een opgeblazen gevoel veroorzaken .

Bron | nieuwsblad.be
Beeld | iStock

 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant