null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Nog niet geprikt? Vanaf 21 juni kun je zelf kiezen voor het Janssen-vaccin

Heb je nog geen coronavaccinatie gehad? Dan heb je er vanaf 21 juni een nieuwe optie bij. Na die datum kun je namelijk zélf kiezen of je een vaccinatie met het Janssen-vaccin wilt halen, of aangeven dat je liever een andere prik krijgt.

Dat heeft demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid vrijdag bekendgemaakt.

Zelf kiezen voor Janssen-vaccin

Volgens De Jonge ligt het priktempo momenteel zo hoog, dat er nu de mogelijkheid is om mensen zelf te laten kiezen voor het Janssen-vaccin als zij dat willen. "In de loop van die week komt er een telefoonnummer van de GGD, waar je kunt melden dat je graag in aanmerking komt voor één prik Janssen", zei hij na de wekelijkse ministerraad vrijdag.

Stopgezet door bijwerkingen

Vorige week besloot het kabinet – na advies van de Gezondheidsraad – om mensen die nog uitgenodigd worden de prik van het Nederlandse bedrijf Janssen niet meer te geven. Volgens de raad wegen de voordelen van dat vaccin niet op tegen de mogelijke risico's ervan voor jongeren. Zéker nu het in Nederland zo goed gaat met de besmettingscijfers. De kans dat jongere mensen ernstig ziek worden na een coronabesmetting is kleiner dan bij ouderen. In verband met een zeldzame bijwerking – een ernstige vorm van trombose – werd er daarom niet meer geprikt met Janssen. Overigens is het risico op die bijwerking erg klein: van de 8 miljoen prikken die met het Janssen-vaccin gezet zijn in de Verenigde Staten, ontwikkelden 28 mensen deze bijwerking.

Lees ook:

Mag je naar het buitenland gaan als je maar één prik hebt gehad na besmetting?

Maar één prik

Sommige mensen baalden dat het prikken met het middel van Janssen stopgezet werd; het is namelijk de enige coronavaccinatie waarvoor je maar één prik nodig hebt. Wel zo gemakkelijk als je nog niet gevaccineerd bent, maar wel deze zomer op vakantie wilt binnen Europa. Dat is bijvoorbeeld een reden om voor te kiezen voor het Janssen-vaccin. Ook is het geen mRNA-vaccin maar wordt er bij Janssen een andere techniek gebruikt, waar sommige mensen de voorkeur aan geven. Minister De Jonge geeft wel aan dat hij hoopt dat mensen tot 21 juni hun afspraken voor bijvoorbeeld Pfizer of Moderna laten staan.

Bron | NOS

Beeld | Getty Images

v

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden