null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Nog even geduld: weinig versoepelingen aangekondigd tijdens persconferentie

De avondklok wordt verlengd tot 30 maart en tot die tijd zijn er ook maar weinig versoepelingen van de coronamaatregelen mogelijk. Dat vertelden demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge maandagavond tijdens de coronapersconferentie.

Door de aankomende Tweede Kamerverkiezingen en alle activiteiten daaromheen, werden we dit keer niet traditiegetrouw op dinsdagavond bijgepraat, maar was de persconferentie al op maandagavond.

Geen mogelijkheden tot opheffing lockdown

Het demissionair kabinet ziet nog geen mogelijkheden om de harde lockdown op te heffen. De regels van deze lockdown gelden inmiddels al sinds medio december, toen de strengste lockdown -tot nu toe- aangekondigd werd. "Als de verwachting uitkomt dat aan de begin van de zomer iedereen in ons land die dat wil minstens één keer is gevaccineerd, dan is dat het moment waarop we eindelijk weer grote stappen kunnen zetten in de richting van het normale leven", zegt premier Mark Rutte. "Dan is corona nog wel onder ons, maar niet allesbepalend voor ons leven."

Lockdown tot eind maart

Versoepelingen zouden nog te risicovol zijn, waardoor alle maatregelen tot en met 30 maart verlengd zijn. De avondklok geldt dus tot minimaal die datum. Ook niet-essentiële winkels en horeca zullen tot die dag de deuren gesloten moeten houden. Alleen winkelen op afspraak en click en collect zijn nog steeds toegestaan bij de niet-essentiële winkels, en horeca mag alleen voor bezorgen en afhalen de deuren openen.

Winkelen op afspraak

Kleine winkels met een oppervlakte tot 50 vierkante meter mogen vanaf 27 maart maximaal twee klanten ontvangen. Voor winkels groter dan 50 vierkante meter geldt de norm: één klant per 50 vierkante meter. "Ook hier geldt: timeslots van tien minuten, winkel alleen en maak minimaal vier uur van tevoren een afpraak", benadrukt Rutte.

Zwemlessen weer toegestaan

Vanaf medio maart wordt er wel één kleine beperking opgeheven: kinderen mogen dan weer zwemlessen gaan volgen in de binnenzwembaden. Dit omdat de wachtlijsten voor zwemlessen zorgwekkende grootte aannamen en het voor de veiligheid van de kinderen belangrijk is dat zij wel leren zwemmen. Zwembaden blijven verder nog wel dicht voor recreatief gebruik.

Versoepeling buitensporten

Een andere aanpassing is op het gebied van buitensporten. Zo mag er vanaf dinsdag 16 maart weer in groepen van maximaal vier mensen van 27 of ouder buiten gesport worden. Daarbij moet onderling nog wel de 1,5 meter afstand aangehouden worden. Ook moet het sporten plaatsvinden bij een sportaccomodatie.

Negatief reisadvies tot 15 april

Ook reizen naar het buitenland blijft voorlopig nog alleen voor strikt noodzakelijke redenen aangeraden. Het negatieve reisadvies is nog tot zeker 15 april verlengd. Dat betekent dat reizen naar het buitenland dringend ontraden wordt, omdat alle landen in de wereld al sinds medio december op ‘code oranje’ staan. Woensdag zal de Tweede Kamer verder over het coronabeleid debatteren. Ze komen daarvoor terug van verkiezingsreces.

Mogelijke versoepelingen eind maart

De Jonge verwacht dat verdere versoepelingen rond Pasen mogelijk zijn, áls het lukt om de R-waarde rond de 1 te houden, zodat de ziekenhuizen niet verder belast worden. Op 31 maart zouden volgens de minister de buitenterrassen van horeca weer kunnen worden geopend. Tevens wil het kabinet dan kijken naar een gedeeltelijke heropening van hogescholen en universiteiten en de verdere openstelling van de winkels. Op dinsdag 23 maart zal het kabinet hierover een besluit nemen.

Iedereen eerste prik in juni

"Als alles gaat zoals we nu verwachten, wordt het een mooie zomer", zei de Jonge. Op 1 juni zou iedereen die dat wil, een eerste prik gehad moeten hebben. Hij benadrukt hierbij wel dat dat alleen kan als de leveringen meewerken.

"Als het allemaal meezit, hebben we in de zomer echt van het grootste gedeelte van de maatregelen afscheid genomen." Misschien dat eerder zelfs mogelijk is, maar dat is volgens de minister afhankelijk van het aantal mensen dat dan gevaccineerd is.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 11 ligt nu in de winkel! Daarin lees je deze week: een jaar corona: dit heeft het ons gebracht, een interview met Daphne Deckers, verzorgingstips voor grijs haar, 6 vragen aan 6 vrouwen uit de Tweede Kamer én we geven maar liefst 214 (!) boeken weg. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden