Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Irritant velletje naast je nagel? Dít kun je doen bij een nijnagel

irritant-velletje-naast-je-nagel-dit-kun-je-doen-bij-nijnagels.jpg

Een nijnagel zegt je misschien niet zo veel, maar je hebt vast en zeker weleens zo’n vervelend en irriterend stukje huid gehad dat aan de zijkant van je vingernagel uitsteekt. Naast dat het er niet heel mooi uitziet, kan een nijnagel ook nog eens heel vervelend zijn. Wat kun je het beste doen als je nijnagels hebt?

En hoe voorkom je in het gevolg dat je er last van krijgt?

Nijnagels

Nijnagels staan bekend onder heel wat verschillende namen: nijdnagels, bijnagels, dwangnagels, stroopnagels en zo zijn er vast nog meer. Veel mensen weten niet eens dat het een naam heeft, en kennen het eigenlijk gewoon als dat ingescheurde velletje aan de rand van je nagelriem. Dat velletje droogt uit en wordt hard, waardoor het rechtop kan gaan staan en daardoor pijnlijk wordt.

Het is misschien aantrekkelijk om dat stukje vel er gewoon af te trekken, maar dat kun je beter niet doen. De kans op infecties is groot, net als een bloeding. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten, dus vertellen we je hoe je het dan wel op zou kunnen lossen.

Oorzaken van nijnagels

Er zijn een aantal veel voorkomende oorzaken van nijnagels:

  • Uitdroging: Als je handen heel droog zijn, is de huid een stuk minder soepel. Koud weer, veel tijd met je handen in water doorbrengen, regelmatig ontsmetten: allemaal oorzaken die kunnen leiden tot nijnagels. Om te voorkomen dat je handen droog worden, kun je ze het beste heel regelmatig insmeren met een vette handcrème.
  • Aan je nagels peuteren: De een bijt nagels, de ander peutert aan de nagels en nagelriemen. En dat kan ervoor zorgen dat je nijnagels krijgt.
  • Nagelriemen terugduwen: Misschien klinkt het alsof je heel goed bezig bent, maar het terugduwen van je nagelriemen kan er júist voor zorgen dat je nijnagels krijgt. Dat kun je – als je dat wilt – dus beter aan een expert overlaten.
  • Te weinig eiwitten: Er zijn in Nederland maar weinig mensen met een tekort aan eiwitten, maar toch mag deze oorzaak niet missen in dit lijstje. Je huid en nagels zijn gemaakt van eiwitten, dus een tekort aan deze stof in je dieet kan zorgen voor nijnagels. Let op of je ook andere symptomen van een eiwittekort hebt, en neem dan eventueel contact op met je huisarts.

Behandeling

Nijnagels zijn heel vervelend, waardoor het misschien aantrekkelijk is om dat losse velletje gewoon van je nagelriem te trekken. Maar dat kun je echt beter niet doen: de kans op pijnlijke en bloederige nagelriemen is groot, plus de kans op infectie neemt ook aanzienlijk toe.

Behandel een nijnagel daarom altijd op de juiste manier, door het velletje te verwijderen met een ontsmet nagelriemschaartje of een nagelknipper. Laat het velletje eerst zacht worden door deze te weken in warm water en ‘m in te smeren met een vette zalf zoals vaseline. Vervolgens kun je het stukje vel voorzichtig wegknippen; maar zorg wel dat je niet in de huid daaronder knipt.

Lijkt het toch te gaan ontsteken, neem dan contact op met je huisarts. Die kan eventueel een ontsmettende zalf voorschrijven om dit te stoppen. Om in het vervolg nijnagels te voorkomen, is het vooral belangrijk dat je zorgt dat je handen niet uitdrogen. Smeren, smeren en nóg meer smeren dus!

Bron | Women’s Health
Beeld | Getty Images

Ook interessant