Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Komijnzaad maar anders: dit zijn de gezondheidsvoordelen van Nigellazaad

nigellazaad.jpg

Wanneer je weerstand wel een oppepper kan gebruiken, zul je al snel grijpen naar vitaminepillen of wat meer stuks fruit per dag. De kans is zeer klein dat je meer Nigellazaad aan je voedingspatroon toevoegt. En da’s jammer, want de kleine zaadjes zijn juist uitermate goed voor je!

We zetten alle gezondheidsvoordelen ervan voor je op een rij.

Oorsprong

De oorsprong van Nigellazaad ligt in Zuid- en Zuid-West-Azië en aan de Aziatische kant van de Middellandse Zee. Op sommige plekken in Europe komt het tegenwoordig ook in het wild voor, maar zeker niet overal en voornamelijk per toeval. De zaadjes bloeien aan een plant met prachtige witte bloemen met een zwart hart. De naam van de plant? Nigella sativa, die men ook wel de nootmuskaatbloem noemt. Nigella heet ook wel zwarte komijn, maar is niet te verwarren met komijnzaad.

Smaak

De smaak van Nigellazaad doet denken aan Indië en ze worden dan ook veel gebruikt in traditionele Indische curry’s. Ook worden ze vaak op platbrood gestrooid en ook in gerechten met peulvruchten, rijst, salade, kip en groenten vind je ze vaak terug. Dit kruid is heel lekker in combinatie met andere fijne smaakmakers, zoals kardemom, kaneel, koriander, komijn, venkel, fenegriek, peper en kurkuma. Ze smaken vrij sterk, naar een combinatie van ui, oregano en zwarte peper.

Gezondheidsvoordelen Nigellazaad

Terwijl het maar kleine zaadjes zijn, hebben ze zeer krachtige gezondheidsvoordelen. Zo zitten ze boordevol antioxidanten, die je lichaam weerbaar maken tegen vrije radicalen van buitenaf. Hierdoor wordt je weerstand sterker en zul je dus minder snel last hebben van griepjes en andere virussen.

Ontstekingsremmende werking

En heb je wat last van oneffenheden op je huid? Ook dan kan Nigellazaad helpen, wegens de ontstekingsremmende werking die ze hebben. Hierdoor zul je minder snel last krijgen van roodheid en pukkeltjes. Door de sterke werking ervan zou het ook huidaandoeningen zoals psoriasis, neurodermitis en eczeem kunnen voorkomen of verminderen.

Stabielere bloedsuikerspiegel

Voor mensen met suikerziekte zijn de zaadjes ook ideaal. Uit meerdere onderzoeken blijkt namelijk dat slechts twee gram Nigellazaad per dag al kan bijdragen aan een stabielere bloedsuikerspiegel én een verminderde insulineresistentie.

Etherische olie

De werking van de zaadjes is zelfs zo sterk, dat er etherische olie van wordt gemaakt. Deze olie wordt al duizenden jaren gebruikt en helpt tegen de eerder genoemde huidproblemen, maar ook zou zwarte komijnolie bij zwangere vrouwen kunnen helpen om zwangerschapsaandoeningen zoals misselijkheid te helpen voorkomen of genezen. De geneeskrachtige werking van deze olie is zelfs bewezen door officiële organisaties zoals de Food and Drug Administratiuon (FDA) in de Verenigde Staten.

Bron | Tuanashop, Mensengezondheid

Beeld | Getty

Ook interessant