Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Nieuwe trend: het dragen van ‘teenspreiders’ tegen pijnlijke voeten

nieuwe-trend-het-dragen-van-teenspreiders-tegen-pijnlijke-voeten.jpg

Op social media zien we steeds vaker kiekjes voorbij komen van vrouwen die zogenoemde ‘Gems’ dragen van het merk YogaToes. Deze teenspreiders in de vorm van gems (diamanten) zouden je tenen stretchen en zo allerlei voetkwaaltjes verhelpen. De recensies van het middeltje zijn voornamelijk lyrisch, maar hoe denkt een podoloog eigenlijk over dit hulpmiddel?

Het Laatste Nieuws vroeg podoloog Paul Borgions naar de effectiviteit van zo’n teenspreider.

Wat doen de teenspreiders?

De teenspreiders van YogaToes zijn niet bepaald goedkoop: op Amazon betaal je er al snel zo’n dertig euro voor. Gelukkig zijn er op Bol.com ook goedkopere teenspreiders te vinden voor slechts een paar euro. De teenspreiders van Bol.com en YogaToes beloven eigenlijk hetzelfde, namelijk minder voetkwaaltjes. Zo zouden ze bijvoorbeeld hallux valgus (een pijnlijke knobbel op de grote teen), hamertenen en plantaire fasciitis (ontstoken bindweefsel in de voetzool) verhelpen.

Lees ook
Is buiten op blote voeten lopen goed voor je? Dít zegt de wetenschap

Pijn verlichten

De Amerikaanse journaliste Dara Katz heeft ook last van voetkwaaltjes, zo laat ze op de website PureWow.com weten. “Ik probeerde mijn plantaire fasciitis al op te lossen met orthopedische voetzolen, enkelstretches, bevroren waterflessen en dure orthopedische schoenen. Maar eerlijk: niks verlichtte mijn pijn zo snel als deze bizarre teenspreiders van YogaToes”, zo schrijft ze. Hoewel ze er wel bij vermeldt dat de teenspreiders waarschijnlijk geen vervanging kunnen zijn voor een behandeling bij een specialist, hebben ze haar voeten naar eigen zeggen wel ‘gered’.  

Laat je tenen lekker ‘vrij’

Het idee achter teenspreiders is dat ze je tenen in hun natuurlijke staat laten staan, namelijk uitgespreid en vrij. In het dagelijks leven stoppen we onze voeten namelijk vaak in te smalle schoenen, waardoor je tenen als het ware in elkaar gedrukt worden. Door je tenen elke avond te spreiden, zou je verlost zijn van voetpijn.

Podoloog twijfelt

Podoloog Paul Borgions heeft twijfels bij de werking van dergelijke teenspreiders. “Als de journaliste een fijn gevoel krijgt van de Gems, is het geen slechte behandeling voor haar.” Volgens hem lossen de teenspreiders de structurele problemen in je voet, die voor de pijn zorgen, echter niet op. “Die plantaire fasciitis waarmee de journaliste worstelt, is een gevolg van een biomechanische fout in haar lichaam. Te korte kuitspieren, bijvoorbeeld, die ervoor zorgen dat het bindweefsel onder haar voetzool te vroeg of te lang opgespannen wordt terwijl ze wandelt. Elke avond zulke Gems tussen de tenen, fikst dat probleem echt niet.” Kortom: je kunt de symptomen ermee verlichten, maar je pakt de oorzaak niet aan.

Gevaarlijk bij sommige aandoeningen

Daarnaast is het volgens Borgions voor sommige aandoeningen zelfs een heel slecht idee om teenspreiders te gebruiken. “Mensen – vaak ouderen – die met reuma, artrose, hamertenen of hallux valgus zitten, blijven er beter van weg. Tenen die scheef staan, zullen door de Gems niet rechter gaan staan. En vaak zijn die tenen al niet meer mobiel genoeg om comfortabel recht te blijven staan. Plus, je tenen spreiden kan dan zelfs een nefast effect hebben op het kraakbeen rondom het teengewricht.”

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Bron | Het LaatsteNieuws, PureWow
Beeld | iStock

Ook interessant