null Beeld

Nieuwe test zorgt dat Alzheimer al op jonge leeftijd kan worden ontdekt

Alzheimer is de meest voorkomende oorzaak van dementie. De ziekte ontwikkelt zich meestal gestaag waarbij hersenveranderingen zich, in een tijdspanne van tien tot twintig jaar, steeds verder opstapelen. De ziekte is niet te genezen, maar kan wel vertraagd worden door gebruik van medicatie. Daarvoor moet de ziekte wel tijdig worden ontdekt.

Tot op heden waren de eerste aanwijzingen voor de ziekte enkel zichtbaar op PET-scans van het brein. Amerikaanse onderzoekers hebben nu een bloedtest ontwikkeld, waarbij de ziekte al twintig jaar, voor de eerste symptomen, kan worden gediagnosticeerd. De manier waarop Alzheimer wordt herkend is hetzelfde, alleen is de bloedtest stukken goedkoper. Vandaar dat deze makkelijker in te zetten is voor onderzoek naar nieuwe medicijnen.

Samenklonterende eiwitten

Alzheimer wordt veroorzaakt door de opeenstapeling van een bepaald soort eiwitten in de hersenen en het verlies van synapsen (verbindingen tussen neuronen) en hersenweefsel. Voordat de eerste symptomen zich uiten is de ziekte al te herkennen aan samenklonterende eiwitten in de hersenen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Eerste resultaten

Uit een onderzoek onder 158 volwassen proefpersonen blijkt nu dat deze ophopingen niet alleen door een hersenscan kunnen worden ontdekt, maar ook doormiddel van een bloedtest. Alle proefpersonen ondergingen voor het onderzoek beide testen. In 88 procent van de gevallen bleek het bloedmonster hetzelfde verhaal te vertellen als de PET-scan. Wanneer er gekeken werd naar andere risicofactoren, bleek de test nog accurater. In 94 procent van de gevallen was de bloedtest voldoende om de juiste diagnose te stellen. Zelfs als de PET-scan nog geen zichtbare veranderingen toonde.

Nieuwe medicatie Alzheimer

Hoewel de test nog moet worden aangescherpt, stellen de onderzoekers dat de bloedtest over een paar jaar al beschikbaar zou moeten zijn. Vermoedelijk zal de test voornamelijk worden gebruikt om nieuwe medicatie voor Alzheimer te ontwikkelen. “Op dit moment worden mensen voor klinisch onderzoek gescreend met behulp van hersenscans, dat kost veel tijd en geld en het duurt jaren om voldoende deelnemers voor onderzoek te vinden,” vertelt onderzoeker Randall J. Bateman. “Maar met een bloedtest kunnen we mogelijk duizenden mensen per maand screenen. Dat betekent dat we op veel efficiëntere wijze mensen kunnen vinden voor klinisch onderzoek en dat helpt ons om sneller behandelingen te vinden.”

Lees ook

Dít is waarom Alzheimer bij vrouwen later wordt ontdekt dan bij mannen

Bron| Medical Express, Time Magazine

Beeld| iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden