huid verjongen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gezondheid

Nieuwe techniek: wetenschappers verjongen huid van vrouw met 30 jaar

Wetenschappers van de Cambridge Universiteit zijn erin geslaagd om de huidcellen van een proefpersoon met dertig jaar te verjongen. De techniek zorgt niet alleen voor een strakke huid, maar kan volgens de onderzoekers óók andere weefsels vernieuwen.

En daarmee hopen ze ouderdomsziekten, zoals diabetes, hartziekten en neurologische aandoeningen, beter te kunnen behandelen.

Schaap Dolly

Het lukte de wetenschappers om de huidcellen van een 53-jarige vrouw dertig jaar jonger te maken. Daarvoor gebruikten ze dezelfde techniek als bij het klonen van schaap Dolly in de jaren ’90. Ze ontwikkelden toen een methode om van een borstkliercel van een volwassen schaap een embryo te maken. Het doel was niet om een schaap te klonen, maar om nieuwe spieren, kraakbeen en zenuwcellen te creëren en daarmee oude te vervangen. Zeventien jaar geleden werd de techniek vernieuwd. Met de IPS-methode voegen ze vijftig dagen lang chemicaliën toe aan volwassen cellen, waardoor ze veranderen in stamcellen.

Stevige huid

De IPS-techniek werd ook gebruikt om de huidcellen van de 53-jarige vrouw te verjongen. Bij haar werden niet vijftig, maar twaalf dagen lang chemicaliën aan haar cellen toegevoegd. Het gevolg? De volwassen cellen werden jonger, wat resulteerde in een stevige en rekbare huid. Ook genazen wondjes sneller. Hoewel deze techniek zorgt voor een jongere huid, hopen de onderzoekers vooral dat mensen hierdoor gezonder oud worden. Daarvoor moet verder onderzocht worden of de methode ook werkt bij andere weefsels, zoals spieren, lever- en bloedcellen.

Meer onderzoek nodig

Voordat meer mensen er gebruik van kunnen maken, is nog veel onderzoek nodig. Het verjongen van huidcellen met dit chemische proces verhoogt de kans op verschillende kankersoorten. Maar nu ze een manier hebben gevonden om huidcellen te verjongen, is hoofdonderzoeker Reik ervan overtuigd dat ze een veiligere techniek kunnen bedenken.

Bron | BBC News

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden