Margriet logo
null Beeld

Nieuwe soort therapie biedt weer hoop voor suïcidale patiënten

Een nieuwe, experimentele therapie biedt hoop voor suïcidale patiënten. Dat zeggen onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam na hun eerste proef met een nieuwe behandelmethode. Momenteel zijn er weinig methoden die succesvol zijn in het behandelen van zelfmoordbeelden en -gedachten. De researchers zijn hoopvol dat dit patiënten wél zou kunnen helpen.

Er deden zes suïcidale patiënten mee aan het onderzoek. Vijf daarvan geven aan dat de nieuwe behandeling succesvol was, en ze zelfs na één sessie al enige verbetering voelden.

Vergelijkbaar met EMDR

De nieuwe vorm van therapie heet EMDT, en lijkt veel op een al bestaande EMDR-behandeling. EMDR is een oogbewegingstherapie die regelmatig met succes wordt toegepast bij mensen met een trauma. Patiënten moeten een naar en traumatisch beeld oproepen en krijgen tegelijkertijd een heen en weer flitsend lichtje te zien dat ze moeten volgen. Doordat de patiënt aan het beeld moet denken en tegelijkertijd een lichtje moet volgen, raakt het werkgeheugen van de hersenen overbelast. Dat zorgt ervoor dat de patiënt niet goed op het vervelende beeld kan focussen, waardoor de intensiteit van het beeld afneemt. Dit is een wetenschappelijk bewezen therapie en succesvol bij veel patiënten.

Lees ook: Rintske (43) wilde uit het leven stappen: ‘Ik ben zo blij dat ik er nog ben’

EMDT

Bij de nieuwe behandeling wordt op een vergelijkbare manier gewerkt, alleen kijken ze dan naar een beeld in de toekomst. Iemand die bijvoorbeeld zijn eigen begrafenis of een zelfmoordpoging voor zich ziet. De patiënten die meededen aan de pilotstudie leden allemaal aan zulke terugkerende beelden en gedachten. Ze merkten, al snel na hun eerste EMDT-therapie, effect en konden de beelden omzetten naar iets positiefs. Ook geven ze aan dat het minder impact heeft. De onderzoekers zeggen dat ze niet kunnen garanderen dat gedachten over zelfdoding helemaal weggaan, maar het zou wel verlichting kunnen geven. Er zal meer onderzoek nodig zijn, maar de eerste uitslagen voor deze nieuwe therapie zijn erg hoopvol.

Heb jij hulp nodig? Neem dan contact op met Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Zij zijn 24/7 bereikbaar via telefoonnummer 0900 0113 of op 113.nl.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS, 113 Zelfmoordpreventie, Nationale Zorggids

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden