Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Nieuwe simpele oplossing om uitstaande oren te voorkomen

flaporen.jpg

Bij de meeste mensen zijn de verhoudingen van de verschillende lichaamsdelen ongeveer gelijk. Maar bij sommige mensen ligt het net iets anders. In de medische wereld worden oren die meer dan twee centimeter van het hoofd afstaan, flaporen genoemd. Op zich niks mis mee. Ze functioneren over het algemeen naar behoren en Barack Obama noemt het zelfs zijn handelsmerk.

Maar toch zijn er ook mensen die last ondervinden van deze ‘afwijking’. En dan met name op psychisch gebied. Vijf procent van de Nederlandse bevolking heeft uitstaande oren en duizenden mensen ondergaan jaarlijks plastische chirurgie om de stand ervan te laten corrigeren. Maar volgens onderzoek van plastisch chirurg Marieke van Wijk is dat binnenkort misschien niet meer nodig.

Maximaal zes weken

Volgens Van Wijk zijn de oren makkelijk in de meest voorkomende houding terug te plaatsen als ze bij pasgeboren baby’s in de eerste paar weken van hun leven worden gespalkt. Het idee om de oren te spalken is volgens de onderzoekster niet nieuw. Wel was het tot nu toe onbekend in welke levensfase dit moest gebeuren. “Japanse plastisch chirurgen wisten al dat je met een spalkje oren kon omvormen. Maar we hebben nu ontdekt dat het ideale moment daarvoor in de eerste zes weken van iemands leven is,” vertelt de plastisch chirurg aan RTL Nieuws. “Jonge baby’s dragen veel oestrogenen bij zich, nog afkomstig van hun moeder. Daardoor is het kraakbeen erg slap en daar kun je als arts handig gebruik van maken. De oren zijn hierdoor in de eerste weken nog makkelijk te plooien en te vormen.”

Geen garantie voor de toekomst

Volgens Van Wijk wordt het beste resultaat bereikt wanneer de oren van de baby’s in de eerste zes weken van hun leven worden gespalkt. De duur waarop dit spalkje moet blijven zitten is volgens de onderzoekster gelijk aan het aantal weken dat de baby oud is op het moment dat het wordt geplaatst. Hoewel het spalkje bij de meeste baby’s goed aanslaat, biedt het volgens haar geen garantie. De oren kunnen desondanks in de oude stand verder groeien. “De behandeling slaat aan bij ongeveer twee derde van de baby’s,” aldus Van Wijk.

Lees ook
Is deze nieuwe pil de mogelijke oplossing voor obesitas?

Bron| RTL Nieuws
Beeld| iStock

Ook interessant