Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

‘Met deze nieuwe scan hopen we biopt te voorkomen bij goedaardige borstafwijkingen’

vrouw-borstonderzoek.jpg

Jonge vrouwen met een verhoogd risico op borstkanker krijgen jaarlijks een standaard MRI-scan. Dr. Monique Dorrius (radioloog) leidt in het UMC Groningen een onderzoek naar Multivoxel MR Spectroscopie. Dit is een gespecialiseerde MRI-techniek die dient als aanvulling op de standaard MRI-scan van de borst. Hiermee hopen de arts en haar team veilig kanker te kunnen uitsluiten indien er geen duidelijkheid is over een geconstateerde afwijking in de borst.

Wat was de aanleiding voor het onderzoek?
“Er is altijd veel aandacht voor de behandelingen van borstkanker. Het begint voor een patiënt bij de radiologie, waar een afwijking in de borst wordt afgebeeld als onderdeel van het stellen van de diagnose. Momenteel krijgen jonge vrouwen met een verhoogd risico op borstkanker vanaf 25 jaar standaard een MRI-scan. Vanaf 30 jaar krijgen ze tevens een mammografie. Dit geldt specifiek voor vrouwen met een genmutatie of met een verhoogd risico op borstkanker. Als vrouwen een MRI-scan krijgen, liggen zij vijftien à twintig minuten op hun buik in de scanner. Voor de scan wordt een contrastmiddel gebruikt om afwijkingen te kunnen zien. Als er geen afwijking in de borst aankleurt, kun je veilig zeggen dat de patiënt geen borstkanker heeft. De patiënt kan met een gerust hart naar huis. Kleurt er wel een afwijking aan, dan moeten we goed bekijken wát we exact zien. Vaak is er namelijk ook een grijs gebied, want soms kleuren ook onschuldige aandoeningen aan. Is het lastig te beoordelen, dan wordt de patiënt opgeroepen voor echografisch onderzoek bij de radioloog. Bij twijfel wordt er door de radioloog een biopt afgenomen (met een dikke naald worden enkele stukjes weefsel uit het verdachte gebied van de borst weggehaald en onderzocht op aanwezigheid van kwaadaardig weefsel door patholoog, red.). Maar als achteraf blijkt dat de aandoening goedaardig is, had de radioloog het biopt de patiënt willen besparen. Een biopt kan als zeer pijnlijk worden ervaren en/of een langere periode van onrust met zich meebrengen voordat de uitslag bekend is. Dat biopt en ongerustheid wil je voorkomen, daar doen we nu onderzoek naar.”

Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?
“In 2011 hebben we voor het onderzoek 25 vrouwen onderzocht. Ze ondergingen hierbij een MRI-scan, waarbij een aanvullende opname werd gemaakt. De vrouwen lagen hiervoor tien minuten langer onder de scanner. In de opname werd het stofje choline gemeten, dit komt vrij als cellen zich delen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat alle goedaardige afwijkingen een lage concentratie choline bevatten. Alle kwaadaardige afwijkingen toonden een hoge concentratie van het stofje. Bij alle vrouwen is een biopt afgenomen ter bevestiging. Met behulp van financiering van Pink Ribbon willen wij deze resultaten bevestigen in een grotere groep vrouwen, zodat deze techniek in Nederland toepasbaar kan worden.”

Wat kan deze uitkomst betekenen voor jonge vrouwen in Nederland?
“We hopen in de toekomst sneller duidelijkheid te geven of de afwijking in borst goedaardig is. Kanker aantonen is goed. Kanker veilig uitsluiten is net zo belangrijk. Het voorkomt stress en biopten. In het RTL 4-programma Dance Dance Dance halen GTST-actrice Stijn Fransen en Centraal Medisch Centrum-actrice Toprak Yalçiner geld op voor dit onderzoek. We willen andere ziekenhuizen bij het onderzoek betrekken, zodat ook daar de scan uitgevoerd kan worden. In ons nieuwe onderzoek krijgen ook de vrouwen een stem. We hebben voor het onderzoek een vragenlijst opgesteld waarin we vrouwen vragen wat ze prettiger vinden: een biopt of een MRI-scan ondergaan. Uiteindelijk is ons doel om vrouwen met deze scan zekerheid te geven. Zodat ze na het ziekenhuisbezoek weten ‘het was goed’. Dat vrouwen niet onnodig in spanning hoeven te zitten.”

Gaat Multivoxel MR Spectroscopie in de toekomst ook toegepast worden bij oudere vrouwen?
“Als uit de resultaten zal blijken dat Multivoxel MR Spectroscopie veilig kanker kan uit sluiten, kan deze scantechniek bij iedere vrouw met afwijkingen op de MRI-scan toegepast worden. Dus ook bij oudere vrouwen. Soms wordt er ook een MRI-scan gemaakt bij vrouwen bij wie net borstkanker is ontdekt. Het kan voorkomen dat naast de kwaadaardige tumor in de borst meerdere afwijkingen worden gevonden. Als wij met deze nieuwe techniek zouden kunnen aantonen dat deze andere afwijkingen goedaardig zijn dan zou het ook mogelijk zijn een borstamputatie te kunnen voorkomen. Het is zo jammer dat die vrouwen onnodig procedures moeten ondergaan, dat kun je hen besparen. Je probeert als arts iedereen te helpen en te bedenken hoe dingen beter kunnen.”

Lees hier meer over het onderzoek van dr. Dorrius.

Ook interessant om te lezen

Kijk voor meer artikelen over borstkanker op Margriet.nl/borstkanker.

Lotgenoten
Te maken (gehad) met borstkanker en op zoek naar lotgenoten? Bezoek onze Facebookgroep Margriet borstkankerlotgenoten.

Bekijk ook
Zó maak je de blender schoon.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant