Langer eten en drinken voor een operatie Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Nieuwe regels: patiënten hoeven minder lang nuchter te zijn voor een operatie

Als je wel eens geopereerd bent, weet je ongetwijfeld dat je van tevoren nuchter moet zijn. De avond ervoor eet je je laatste maaltijd, om pas na de operatie weer iets te kunnen eten. Vervelend, zeker als je pas later in de middag aan de beurt bent. Maar er is goed nieuws: er gelden nieuwe regels voor anesthesiologen, waardoor je nu minder lang nuchter hoeft te zijn.

Het advies dat je de avond voor je operatie al nuchter moet zijn, vervalt in veel gevallen. In plaats daarvan mag je tot zes uur voor je operatie nog eten. Ook mag je tot twee uur voor de operatie nog helder drinken. Natuurlijk kan dit per operatie verschillen, dus overleg altijd met de arts.

Minder lang nuchter voor een operatie

Het veranderde advies voor een operatie, komt dus door de nieuwe regels die voor anesthesiologen gelden. Deze medische specialisten zijn verantwoordelijk voor de anesthesie, oftewel de verdoving, bij een operatie. Zij vinden dat patiënten voor hun operatie zo lang mogelijk moeten kunnen eten en drinken en ook na de operatie snel weer een hapje moeten kunnen eten. De reden daarvoor: “Mensen hebben energie juist nodig voor een goed herstel”, zegt Anton de Bruin, bestuurslid bij de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie en zelf anesthesioloog en intensivist, tegen het AD.

Niet eten of drinken

In de nieuwe richtlijnen staat dus dat patiënten tot zes uur voor de operatie nog mogen eten en tot twee uur van tevoren heldere dranken mogen drinken. Dit zijn dranken als water, limonade en zwarte koffie. Ook fijn: kauwgom kauwen of op een zuurtje sabbelen mag net zo lang. Maar waarom waren de regels eerst zoveel strikter en mocht je langer voor de narcose niet eten of drinken? Dat was vooral uit voorzorg. Er was namelijk een kans dat patiënten tijdens de narcose moesten overgeven. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat er een risico is dat dit braaksel terechtkomt in de luchtwegen.

De reden dat de richtlijnen aangepast worden, komt omdat nieuwe onderzoeken andere inzichten geven dan er eerder waren. Het blijkt namelijk zo te zijn dat je maag na zes uur al leeg is, waardoor het risico op overgeven klein is. Sterker nog: als je maag langer dan zes uur leeg is, maak je juist meer maagsap aan doordat je honger krijgt. En dat kan weer vervelende gevolgen hebben.

Een ingreep uitstellen

Vroeger werden ingrepen nog weleens uitgesteld omdat een patiënt gegeten of gedronken had, terwijl dit niet mocht. Met de nieuwe regeling kan juist het tegenovergestelde gebeuren: heeft een patiënt te weinig gegeten, dan kan een operatie uitgesteld worden. Anton de Bruin: “We kijken goed of mensen niet ondervoed een operatie in gaan. Als dat zo is, willen we eerst de voeding verbeteren.” Dit omdat er voor patiënten die te weinig eten een groter risico op complicaties is.

Bron | AD

Nynke KooyGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden