null Beeld

Nieuwe onderzoekstechniek verklaart hartfalen tijdens zwangerschap

Elke zwangerschap zou voor een vrouw een zorgeloze periode moeten zijn. Maar helaas krijgen sommige vrouwen tijdens de zwangerschap of net na de bevalling last van hartfalen. Groningse onderzoekers hebben nu de oorzaak gevonden.

Onderzoek naar hartziekten op celniveau was tot voor kort onmogelijk. Bij ander weefsel kunnen onderzoekers vaak een paar cellen verwijderen, zodat de cellen onderzocht kunnen worden. Maar cellen uit de hartspier verwijderen is niet mogelijk. Het Universitair Medisch Centrum in Groningen heeft nu een nieuwe onderzoekstechniek ontwikkeld waarmee hartcellen kunnen worden gekweekt uit huidcellen.

Vetverbranding

Dankzij de nieuwe techniek worden huidcellen kunstmatig omgevormd tot hartcellen. Door deze cellen te onderzoeken, ontdekte onderzoeker Martijn Hoes dat de oorzaak van het hartfalen te wijten is aan het vetzuurmetabolisme in het hart. Hoe dat zit? Het hart gebruikt een andere brandstof dan het lichaam. Bij gezonde mensen wordt de energie die een hart nodig heeft geleverd door verbranding van vet. Maar bij mensen die ziek/verzwakt/zwanger zijn komt de verbranding niet uit vet, maar uit suiker. "En de verbranding van suiker is minder efficiënt dan die van vet. En dat resulteert uiteindelijk in hartfalen," legt Hoes uit.

Vroege diagnose

De onderzoeker presenteert deze week de resultaten van het onderzoek in zijn proefschrift over hartfalen bij zwangere vrouwen. Het onderzoek van Hoes heeft vooral tot doel om beter te begrijpen waarom sommige vrouwen hartfalen krijgen rond hun zwangerschap en uiteindelijk te komen tot een betere diagnose en behandelmethoden. Hoes: "We weten dat hartfalen bij deze patiënten terugkomt bij elke zwangerschap en ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Vroege diagnose en goede behandeling kan daarmee problemen rondom de bevalling voorkomen."

Bron| RTV Noord

Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden